Na biopaliva se začne jezdit v září

čtk
26. 6. 2007 11:05
Biopaliva se začnou do pohonných hmot přidávat od 1. září
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Biopaliva se začnou v Česku přimíchávat do pohonných hmot od 1. září. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší,
kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus.

Od září se začne přidávat do nafty metylester řepkového oleje. Od ledna pak má začít přimíchávání biolihu do benzinu.
Přimíchávání biopaliv sníží podle ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) závislost země na dodávkách ropy a zároveň zvýší podíl obnovitelných zdrojů. Pomůže také zemědělcům uplatnit jejich produkci.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) již dříve uvedl, že přijetí novely bude považovat za dobrý výsledek s ohledem na očekávanou vysokou úrodu řepky. Zemědělci této plodiny již letos vyseli víc, protože čekali start přimíchávání biopaliv od poloviny letošního roku.

Původní vládní návrh počítal s přimícháváním až od počátku příštího roku.Proti dřívějšímu termínu se ve sněmovně postavil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ministerstvo podle něj nebude připraveno na správu příslušných poplatků. Problematická bude podle některých zákonodárců i kontrola.

Podle Bursíka využili autoři zákona německých zkušeností s hlídáním přimíchávání. Kontrola se bude řídit zákonem o správě daní a poplatků a budou se na ní podílet inspektoři České obchodní inspekce. Kontrolu by měli provádět také celníci, a to v daňových skladech, nikoli přímo u čerpacích stanic.

Sankce by měla být dva miliony korun za neplnění evidence a 75 korun za každý litr biopaliv, který měla firma v rámci svého podílu na trh dodat a neučinila tak. Dovozce pohonných hmot bude také muset s předstihem sdělit celnímu úřadu místo a datum přijetí pohonných hmot, aby správce daně mohl odebrat vzorek ke kontrole.

Podle některých médií přinese zavedení biopaliv růst poptávky po obilninách a olejninách, a to zvýší jejich cenu. To se následně promítne i do cen potravin. Podle předsedy Svazu lihovarů ČR Oldřicha Reinbergra by ale toto opatření nemělo být důvodem ke zdražení potravin v letošním roce. Zemědělci a výrobci potravin odhadují, že kvůli zavedení biopaliv jejich produkce zdraží ještě letos o pět až deset procent. Ještě více by pak ceny měly růst v dalších letech.

 

Právě se děje

Další zprávy