Benzín zdražuje. A bude hůř

dkl
9. 3. 2007 14:10
Praha - Pohonné hmoty začínají zdražovat. Jen za poslední týden vyskočily jejich ceny o desítky haléřů za litr. Natural se vrátil nad 27 korun za litr.

Společnost CCS, která provozuje síť karetního platebního systému, uvádí, že za pět dní zdražil nejoblíbenější Natural 95 o více než padesát haléřů. Nafta podražila o třicet haléřů a prodává se kolem 26 korun a 70 haléřů.

A dalšího zdražování se řidiči zřejmě dočkají i v dalších týdnech.

Na současném zdražování se podepsal především dlouhodobý vývoj na burzách s ropou. Časem se ale přidá i růst poptávky z důvodu teplejších měsíců a začátku sezony dovolených.

Podle Štěpána Pírka z firmy Colosseum je pravděpodobné další postupné zdražování benzinu k úrovni 27,50 koruny za litr v horizontu několika týdnů.

Tak tedy ještě jednou: nikoliv Kuvajt, ale jižní Morava.
Tak tedy ještě jednou: nikoliv Kuvajt, ale jižní Morava. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Později, ale přece

Se zrhuba třítýdenním zpožděním se totiž do cen benzínu v tuzemsku promítá vývoj cen barelu ropy na světových trzích.

Za poslední měsíc přitom došlo k ze zdražení o více než deset procent. Dnes se barel ropy obchoduje kolem 62 dolarů, před měsícem to bylo 55 dolarů.

Tento důvod potvrzuje i analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj mírné zdražení čeká řidiče i v následujících dvou týdnech.

"Z dlouhodobějšího pohledu bude záležet především na vývoji v Íránu a přístupu kartelu OPEC," podotkl Pikora.

Benzín v tuzemsku zlevňoval zhruba od poloviny loňského srpna, kdy stál litr benzinu průměrně 32 korun. Za naftu tehdy motoristé platili zhruba 30 korun. Výjimkou byl zatím pouze týden od 12. února do 19. února, kdy pohonné hmoty mírně podražily.

 

Právě se děje

Další zprávy