Bankovní kolos si polepšil jen mírně

ČTK
31. 7. 2006 10:39
Praha - Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, v pololetí mírně zvýšila čistý zisk. Ten stoupl meziročně pouze o necelé procento na 4,87 miliardy korun.

Loni v pololetí finanční skupina ČS hospodařila se ziskem 4,84 miliardy korun.

Oznámila to dnes spořitelna, která patří do skupiny rakouské Erste Bank.

Výsledky jsou konsolidované podle mezinárodních účetních standardů a nejsou auditované.

Provozní zisk skupiny ČS se v pololetí meziročně zvýšil o 23 procent na 7,49 miliardy korun.
Za nárůstem stojí především čistý úrokový výnos, který dosáhl 10,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst více než 15 procent.

Příjmy z poplatků a provizí spořitelně stouply o 5,6 procenta na 4,61 miliardy korun. Poplatkové příjmy rostly v oblasti úvěrových obchodů a díky rostoucímu počtu platebních transakcí.

Rostly i provize z investování do podílových fondů.

Bilanční suma meziročně vzrostla ke konci června o 11,6 procenta na více než 704 miliard korun.

Vklady klientů se zvýšily o 15 procent na 539 miliard korun. Klientské úvěry meziročně stouply rovněž o 15 procent na více než 303 miliard korun.

Objem úvěrů obyvatelstvu skupině vzrostl o třetinu na 147,9 miliardy korun. Zásluhu na tom mají zejména úvěry na financování bydlení, především hypotéky. Hypoteční úvěry fyzickým osobám se zvýšily o 44,4 procenta na 66,6 miliardy korun.

Objem hotovostních a spotřebitelských úvěrů občanům spořitelna zvýšila o 20,7 procenta na téměř 43 miliardy korun.

Úvěry poskytnuté malým a středním podnikům stouply o pětinu na 37,3 miliardy korun a velkým korporacím o 1,8 procent na 52,5 miliardy korun.

Návratnost kapitálu klesla na 22 procent z 23,9 procenta z konce června 2005. Kapitálová přiměřenost se mírně snížila na 11,48 procenta z loňských 12,06 procenta.

Poměr nákladů a výnosů se zlepšil meziročně na 52,8 procenta.

Klienti odcházejí

Česká spořitelna v letošním roce očekává meziroční nárůst zisku o více než deset procent. Podíl nákladů a výnosů by měl zůstat pod úrovní 54 procent.

Skupina ČS měla ke konci června 5,33 milionu klientů, což je přibližně o 15 tisíc méně než před rokem.

Do skupiny České spořitelny patří vedle samotné banky Pojišťovna ČS, Stavební spořitelna ČS, Penzijní fond ČS, Leasing ČS, Investiční společnost ČS a Factoring ČS.

Akcie České spořitelny se na rozdíl od Erste Bank neobchodují na pražské burze.

 

Právě se děje

Další zprávy