Bankéři zhoršili odhad vývoje ekonomiky, ožije za rok

ČTK ČTK
10. 1. 2013 9:38
Česká bankovní asociace ve své aktualizované prognóze očekává letos stagnaci ekonomiky
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká bankovní asociace ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce stagnaci ekonomiky, zatímco v říjnu předpovídala růst o necelé půlprocento.

Oživení ekonomiky by mělo nastat v roce 2014, kdy by podle asociace měla ekonomika růst o 1,9 procenta.

Pro rok 2012 počítá asociace s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. "Spotřeba domácností klesla v roce 2012 výrazněji, než by odpovídalo vývoji jejich disponibilních příjmů. Propad domácí poptávky se tak stal hlavním důvodem poklesu ekonomiky v roce 2012. Letos lze čekat obrat tohoto vývoje, což je pozitivní zpráva," uvedl předseda Vědeckého grémia České bankovní asociace Luděk Niedermayer.

Navzdory stagnaci ekonomiky bankovní sektor letos pravděpodobně zaznamená kladný růst úvěrů i vkladů, vyplývá dále z prognózy. ČBA počítá letos s růstem úvěrů domácnostem o 3,5 procenta a nefinančním podnikům o 1,6 procenta. Příští rok by měl růst navíc zrychlit.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banky a GE Money Bank.

Česká národní banka v aktuální prognóze z listopadu počítá letos s velmi mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Ministerstvo financí podle poslední prognózy z října odhaduje letos růst ekonomiky na 0,7 procenta.


 

 

Právě se děje

Další zprávy