Bakala zdraží nájem na Ostravsku místy až o třetinu

Karel Toman
19. 11. 2010 15:05
Tržní nájem je však v regionu právě o třetinu vyšší, než regulovaný
Panelový dům s vlastním kotlem poznáte podle komínu. Tento dům v kroměřížské ulici U Rejdiště topí dvěma plynovými kotly už od roku 1988.
Panelový dům s vlastním kotlem poznáte podle komínu. Tento dům v kroměřížské ulici U Rejdiště topí dvěma plynovými kotly už od roku 1988. | Foto: Karel Toman

Ostrava  - Největší soukromý majitel bytového fondu v Česku, společnost RPG Byty podnikatele Zdeňka Bakaly, bude od února zvyšovat nájem.

S chystanou deregulací se bude nájem v závislosti na lokalitě zvyšovat o 15 až 38 procent, přičemž dál poroste až do roku 2014. Pak bude růst jen o výši inflace.

Společnost RPG byty, které na Ostravsku patří 44 tisíc tak zvaných bývalých hornických bytů, to uvedla na svých webových stránkách.

Regulovaný nájem je o třetinu nižší než tržní

Zatímco místně obvyklé nájemné se v regionu, kde RPG působí, se pohybuje mezi 60 a 130 korunami za metr, dnes platí nájemníci Bakalových bytů regulovaný nájem v závislosti od lokality od 19,66 do 50,02 korun za metr čtvereční.

"Nájemné, které bylo svázáno regulací, nedosahovalo ani výše nutné pro prostou údržbu našeho bytového fondu, a to především díky jeho značné historické zanedbanosti, s níž se dnes potýkáme," zdůvodnila RPG Byty plánované zvýšení nájmu. Do regenerace domů a bytů přitom inestovala za posledních pět let přes čtyři miliardy korun.

Příští rok proto RPG plánuje nájem zvýšit maximálně o 7,5 korun, což by pro ty nejlevnější lokality znamenalo nárůst o 38 procent, na těch lepších adresách pak o 15 procent.

"U průměrného bytu představuje zvýšení nájemného měsíční částku 310 - 465 Kč," uvádí RPG Byty.

V nejbližších dnech by nájemníci měli začít dostávat dopisy s konkrétními návrhy na zvýšení nájmu, čas na rozmyšlenou mají do konce prosince.

RPG ujišťuje, že si je vědoma toho, že pro některé nájemníky takové navýšení může znamenat problém a že proto bude zohledňovat individuální případy a hledat dohodu. Nabízí i bonusový program úlev.

O nájem se bude RPG i soudit

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Je samozřejmě právem každého nájemníka náš návrh odmítnout. V takovém případě se pak ovšem budeme muset obrátit na soud, aby výši nájemného určil. Soudem určené nájemné však již nebude navyšováno postupně, ale maximální výše takto určeného nájemného bude platit ode dne podání žaloby," tvrdí RPG Byty.

"Asi se budu soudit," potvrdila deníku MF Dnes jedna z nájemnic, které se navýšení nájmu ze dvou a půl tisíce o 670 korun zdálo příliš vysoké.

Zdeněk Bakala je dnes díky RPG Byty největším soukromým vlastníkem bytového fondu v České republice. Kromě toho podniká také v těžebním průmyslu (vlastní část skupiny NWR) nebo v médiích (patří mu společnost Economia, která vydává například Hospodářské noviny či Respekt).

Takzvané Bakalovy hornické byty se letos v září staly dokonce tématem volební kampaně, když místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil Bakalu za gaunera a ten na něj na oplátku podal stížnost k Ústavnímu soudu.


 

Právě se děje

Další zprávy