Bakalově NWR rostou zisky, za 9 měsíců o 173 %

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 11. 2010 9:00
Zisk NWR zvýšil rostoucí odbyt i ceny uhlí a koksu.
NWR těží stále víc, rostou i její zisky.
NWR těží stále víc, rostou i její zisky. | Foto: Karel Toman

Amsterdam - Téměř o polovinu se za letošních devět měsíců zvýšily výnosy těžební společnosti New World Resources miliardáře Zdeňka Bakaly. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Ve srovnání s loňským rokem společnost svým odběratelům prodala o 6 procent více uhlí a o 63 procent více koksu. NWR vytěžila 11,5 milionu tun uhlí a vyrobila milion tun koksu.

Podle předsedy představenstva je to méně, než vedení čekalo. "Těžba uhlí byla v tomto období ovlivňována konkrétními geologickými vlivy působícími v některých těžených slojích, což vedlo k nižší dosažené produkci za čtvrtletí, než jsme očekávali," komentoval výsledky Mike Salamon.

Zároveň upozornil, že došlo k přechodnému poklesu produkce surového železa, což vedlo k odložení některých objednávek koksu až na poslední čtvrtletí letošního roku.

Zvýšení prodejů znamenalo spolu s vyššími cenami také zvýšení konsolidovaných výnosů o 45 procent na 1 124 milionů eur.

Zisk před zdaněním a odpisy NWR ve srovnání s loňským rokem zvýšila o 173 procent, mezičtvrtletně rostl o 19 procent. Zisk na akcii byl za tři čtvrtletí 0,60 eur.

Změny směru vývoje na trhu se vedení společnosti neobává. „Všeobecné podmínky na trhu nadále vykazují pozitivní signály a poptávka ze strany ocelářských firem a producentů energie ještě více potvrzuje náš optimismus z předchozího roku, pokud jde o náš střednědobý a dlouhodobý výhled pro oblast střední Evropy. Jak jsme však již dříve uvedli, regionální trh zůstává poněkud nestabilní, neboť odběratelé z ocelářského průmyslu jsou nadále ve svých objednávkách opatrní," dodal Salamon.

NWR se od začátku října snaží dohodnout na převzetí polské těžební společnosti Bogdanka. Za jednu akcii Bogdanky nabídla 100,75 zlotého, celkem by za společnost zaplatila 3,4 miliardy zlotých (asi 21,1 mld. Kč). Požaduje však minimálně 75 procent akcií dolu. Má i povolení polského antimonopolního úřadu. Polská strana opakovaně požadovala vyšší částkum, což NWR odmítla. O převzetí Bogdanky budou akcionáři hlasovat na konci listopadu.

Ve společnosti NWR, obchodované také na pražské burze, drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V. , kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.


 

Právě se děje

Další zprávy