Bakala chce těžit hluboko jako nikdy. Potřebuje učně

Petra Sasínová
19. 10. 2008 15:12
V Karviné po letech vzniká hornické učiliště

Karviná - Majitel společnosti OKD Zdeněk Bakala potřebuje kvalifikované horníky. Po téměř dvaceti letech se proto do Karviné vrátí tradiční hornické učiliště.

Tam se budoucí horníci naučí pracovat v hloubkách, ve kterých se v Česku ještě nikdy netěžilo. Protože postupovat v těžbě do šířky je už na Karvinsku velmi obtížné, rozhodl se Bakala proniknout do větší hloubky.

Díky miliardovým investicím do nových technologií bude jeho OKD dobývat uhlí až z hloubky jeden a půl kilometru. Dnes těží maximálně v tisíci metrech.

K tomu potřebuje kvalitní horníky, kteří budou schopni obsluhovat moderní důlní stroje. Investice do budoucnosti šachet tak vzkřísila po dlouhém útlumu i hornické učňovské školství.

Dvě třídy pro třicet učňů otevře příští rok karvinská Střední škola techniky a služeb. Je to bývalé hornické učiliště a dodnes tam působí učitelé, kteří horníky kdysi učili.

"Nepůjde už o klasický obor horník, ale o obory důlní elektrikář a důlní zámečník. Absolventi budou mít uplatnění nejen v podzemí, ale po dosažení prašné expozice i na povrchu," řekl ředitel školy Vratislav Kolek. Vysvětlil, že po určité dobře hrozí horníkům zaprášení plic a nesmí už fárat.

Škola, jejímž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, podepsala s OKD smlouvu letos v září. "Možnost znovu otevřít hornické obory jsme OKD nabízeli již dříve, protože máme s hornickým školstvím bohaté zkušenosti. OKD mělo také zájem, ale teprve nyní se to podařilo," řekl ředitel Kolek.

Fakta o firmě OKD
Autor fotografie: Reuters

Fakta o firmě OKD

  • jediný producent černého uhlí v Česku
  • roční objem těžby je kolem 13 milionů tun
  • těží se na ploše 134 kilometrů čtverečních především na Karvinsku
  • doly Karviná, ČSM, Darkov a důl Paskov na Frýdecko-Místecku
  • zakonzervovaný Důl Frenštát, za jehož zasypání bojují obyvatelé a ochránci přírody
  • ve firmě pracuje šestnáct tisíc lidí, další tři a půl tisíce v dodavatelských firmách
  • průměrná mzda je 29 tisíc korun
  • majitelem je nizozemská společnost New World Resources N.V., která patří firmě RPG Industrie
  • hlavními vlastníky jsou Zdeněk Bakala a Peter Kadas

Tisíc korun stipendia měsíčně

Společnost OKD se bude podílet na praxi i výuce učňů a zavázala se, že bude každému učni vyplácet stipendium tisíc korun měsíčně. Při nástupu do firmy, ve které má nyní horník průměrný plat asi dvacet devět tisíc korun, by pak měli dostat ještě náborový příspěvek.

Pro OKD je to zásadní událost. "Návrat učňovského hornického školství je historickým mezníkem v novodobých dějinách OKD. Je to jasný signál, že hornictví na Karvinsku a Frýdecko-Místecku má dobrou perspektivu," řekl mluvčí společnost Vladislav Sobol.

Potvrdil, že plány na otevření hornických učňovských oborů souvisí s obrovským investičním projektem modernizace důlních provozů, který umožní těžit ve větších hloubkách.

"Díky novým technologiím, kterými doly nyní vybavujeme, se dostaneme k zásobám uhlí, se kterými jsme dříve nepočítali. Životnost jednotlivých šachet se zvýší na více než dvacet let. Potřebujeme kvalifikovanou obsluhu moderních strojů, ne jen horníky se sbíječkou a krumpáčem," vysvětloval Sobol.

Kraj řeší dlouhodobý nedostatek absolventů technických učebních oborů v průmyslových podnicích. Otevření tříd pro horníky proto podpořil. "Všechny nové obory otevíráme v zájmu efektivity ve spolupráci s budoucími zaměstnavateli a podle jejich poptávky, tak tomu bylo i v tomto případě," řekla náměstkyně moravskoslezského hejtmana pro školství Jaroslava Wenigerová.

OKD bude platit učňům stipendium, bude se podílet na přípravě učebních materiálů, zajišťovat odborníky, kteří je seznámí s nejnovějšími technologiemi, zajistí praxi. Ta bude probíhat na povrchu, protože zákon zakazuje pracovat v podzemí dříve než od osmnácti let.

"Pro učně plánujeme také exkurze na šachtách. Další možné oblasti spolupráce mezi OKD, učilištěm a učni se připravují," doplnil Sobol.

 

Právě se děje

Další zprávy