Auta v Česku? Slevy ve stovkách tisíc

Milan Duda, ČTK
6. 1. 2006 17:06
Praha - Nový osobní vůz je možné na začátku roku pořídit až o 200.000 korun výhodněji proti běžně uváděným cenám.

Vedle slev a nadstandardní výbavy lákají prodejci v obchodně nejslabším období roku zákazníky i na zimní vybavení nebo výhodnější financování.

PŘEČTĚTE SI: Novinky na čtyřech kolech zamířily do LA

Prodejci tak podle odborníků navázali na předvánoční slevy a nyní se zbavují skladových zásob. Nejlevnější nové auto na trhu lze pořídit pod 160.000 korun, vyplývá z informací jednotlivých značek.

Prodej nových osobních aut v Česku loni od ledna do listopadu meziročně stoupl o dvě procenta na 117.031 vozů. Češi zřejmě nejsou při jejich nákupu příliš citliví na výkyvy cen pohonných hmot. Mladoboleslavská Škoda Auto například vůbec nepociťuje pokles zájmu o auta s vyšší spotřebou: "Naše vozy mají zastoupení ve všech kategoriích a nemohu říct, že by třeba rostl zájem o Fabie na úkor Octavií," vysvětluje mluvčí automobilky Jan Černý a dodává, že Škoda proto nemá zapotřebí zvyšovat ve výrobě zastoupení energeticky přijatelnějších modelů.

Nepříznivý vývoj cen ropy nepostihl nijak ani kolínskou automobilku TPCA: "Našemu produktu současná situace spíš vyhovuje," říká její mluvčí Matěj Matolín. Auta z produkce této továrny jsou totiž právě z řady menších vozů, jejichž spotřeba se pohybuje okolo 4,5 litru na 100 km. "Růst ceny ropy se u nás dotýká spíš samotných nákladů na výrobu, nikoliv prodeje," dodává Matolín.

 

Právě se děje

Další zprávy