Antimonopolní úřad schválil prodej bezcelních obchodů

ČTK ČTK
20. 1. 2010 14:45
ČSA mohou prodat své duty free obchody. Koupí je firma provozující trafiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Bezcelní obchody na letištích s voňavkami, alkoholem a dalším zbožím už nebudou provozovat ČSA, nýbrž společnost Aelia ČR. Aerolinky za své tři obchody na letišti v Praze a jeden na karlovarském letišti utrží 764 milionů korun. Obchod již posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. ČTK to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Prodej bezcelních obchodů ČSA oznámily v polovině prosince. Aelia Czech Republic ze skupiny Lagardére Services zvítězila v tendru ČSA s cenou 764 milionů Kč. Aelia převezme také prodej na palubách letadel. Celkem obchody zaměstnávají 80 lidí.

ČSA prodávají, aby přežily krizi

Česká Aelia je společným podnikem Aelia Group a HDS Retail Czech Republic. Oba subjekty jsou součástí francouzské skupiny Lagardere Services, která patří ke světovým lídrům mezi obchodníky v dopravních terminálech. Lagardere provozuje v ČR například síť trafik Relay.

Výtěžek transakce má pomoci Českým aeroliniím přežít krizové období. ČSA již prodaly i budovu, ve které sídlí. Za 607 milionů korun ji koupilo Letiště Praha. V nedávné minulosti prodaly ČSA také nákladový terminál a stravovací služby, tzv. catering. Cena činila podle tehdy zveřejněných informací týdeníku Euro zhruba 700 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy