Aktivních SIM karet je v Česku více jak lidí

ČTK ČTK
13. 5. 2013 17:17
ČTÚ ve výroční zprávě uvedl také, že z aukce kmitočtů čeká letos výnos sedm miliard
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Počet aktivních SIM karet v sítích tuzemských mobilních operátorů loni podle Českého telekomunikačního úřadu klesl o necelé jedno procento na 13,5 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu za loňský rok.

Objem volání v mobilních sítích vzrostl o téměř pět procent na více než 16 miliard minut. Počet odeslaných SMS zpráv z mobilní sítě vzrostl o 3,5 procenta na zhruba 7,5 miliardy. Na jednu SIM kartu připadalo v průměru za celý loňský rok 1200 provolaných minut a 550 SMS.

"Vzhledem k tomu, že celkový počet účastníků nadále neroste, dochází především k přesunu účastníků mezi jednotlivými poskytovateli služeb. Přechod mezi jednotlivými poskytovateli je pro účastníka dostupný a konkurenční prostředí na trhu podporuje i možnost přenést při změně poskytovatele telefonní číslo," uvedl úřad ve zprávě.

Výnos z aukce? Sedm miliard

Český telekomunikační úřad počítá podle výroční zprávy v letošním roce s výnosem aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE kolem sedmi miliard korun. O tuto částku je zvýšený rozpočet úřadu na letošní rok ve výroční zprávě, kterou v minulých dnech zveřejnil.

Původní aukci kmitočtů úřad nejprve v březnu zrušil, když se celková suma nabídek dostala z vyvolávacích 7,4 miliardy korun na více než 20 miliard korun. Podle tehdejšího šéfa úřadu Pavla Dvořáka nebylo kvůli špatně nastaveným podmínkám jisté, zda operátoři nabízené částky zaplatí a kdy aukce skončí.

V dubnu úřad předložil k veřejné konzultaci návrh podmínek nové aukce. Ty mimo jiné počítají se zvýšenou vyvolávací cenou na 8,75 miliardy Kč a vyhrazují část nejlukrativnějšího spektra 800 MHz pro nového operátora. Zpřísňují také podmínky pro přihazování a rušení příhozů, aby operátoři nemohli nabídky bez sankcí rušit.

Lhůta pro podání připomínek k podmínkám skončí 22. května. Úřad je potom vyhodnotí a vyhlásí vlastní aukci. Ta by měla podle záměru úřadu skončit ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy