Kdo zlevní volání? Nová šance pro čtvrtého operátora

ČTK ČTK
8. 4. 2013 16:35
ČTÚ vyhlásil měsíc po zrušení původní aukce nové podmínky
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad chce v nové aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE zvýšit vyvolávací cenu ze 7,4 na 8,75 miliardy korun. Zároveň nově vyhradí část nejlukrativnějšího draženého pásma 800 MHz pro nového operátora. Vyplývá to z návrhu podmínek pro veřejnou konzultaci, které v pondělí regulátor zveřejnil.

Předchozí aukci frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz v březnu úřad zrušil, protože se kvůli nevhodně nastaveným podmínkám protahovala a cena se vyšplhala podle úřadu na nereálných 20 miliard korun.

To by podle Českého telekomunikačního úřadu kvůli ekonomické náročnosti znamenalo zvýšení koncových cen a zpomalení budování nových sítí. Aukce se účastnili současní operátoři T-Mobile, Telefónica, Vodafone a nově PPF Mobile Services, která tak chtěla vstoupit na český mobilní trh.

"Český telekomunikační úřad nově navrženými podmínkami výběrového řízení zvýšil motivaci pro příchod nového operátora, když při zachování limitu dosažitelného množství spektra nově vyhradil i část spektra v pásmu 800 MHz," uvedl předseda úřadu Pavel Dvořák.

Nově navrhované doprovodné podmínky, včetně některých závazků pro úspěšné účastníky výběrového řízení, podle něj současně vytváří předpoklad pro rychlý rozvoj nových sítí a nabídky nových mobilních služeb.

Změny oproti první aukci

Nové podmínky zajišťují pro zájemce o provozování čtvrtého mobilního operátora vedle bloku frekvencí v pásmu 1800 MHz i 2x10 MHz v pásmu 800 MHz. Zbylé frekvence v pásmu 800 MHz tak budou stačit pouze pro dva nynější operátory.

Další novinkou je zavedení sankcí za rušení příhozů v aukci, snížení počtu zrušených příhozů ze čtyř na dva, zvýšení počtu aukčních kol za den i zvýšení maximálního příhozu z 2,5 na pět procent vyvolávací ceny. To má aukci urychlit a zároveň zamezit spekulativním příhozům.

Novinkou je institut minimálního požadovaného portfolia, kdy každý z uchazečů musí před zahájením aukce oznámit, jaký minimální rozsah kmitočtů chce získat. Pokud pak bude dražit méně frekvencí, bude z aukce vyřazen.

Rozvojová kritéria, tedy termíny pro spuštění sítí a pokrytí území, se proti původní aukci nezměnila. Stejně tak bude platit i povinnost majitelů vydražených kmitočtů umožnit národní roaming, tedy pustit ostatní operátory do své sítě.

Veřejná konzultace má trvat do 8. května. Vlastní výběrové řízení by chtěl úřad vyhlásit v červnu, aby se prodej kmitočtů uskutečnil ještě letos. Výnos z aukce Český telekomunikační úřad předpokládá v jednotkách miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy