Akcie mají s růstem pauzu. Chřipka přivolala korekci

Ekonomika Ekonomika
28. 4. 2009 16:08
Svět se obává, aby chřipka nezabránila oživování globální ekonomiky
Foto: Reuters

Praha - Na světových trzích vládne špatná nálada. Evropské akciové trhy navázaly na pondělní pokles amerických trhů a jsou v červených číslech.

"Po březnových a dubnových nárůstech už byly akciové trhy zralé na korekci. Zprávy o prasečí chřipce, spekulacím na nutnosti navýšení kapitálu Bank of America a Citigroup tak zapůsobily jako spouštěč korekce," vysvětlil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Německý index DAX ztrácí na své hodnotě tři procenta, londýnský FTSE 2,6 procenta. Pařížský index CAC 40 oslabuje o 2,5 procenta a hlavní index pražské burzy PX klesá o pul procenta.

Nepomohla ani zpráva GM

Index Dow Jones včera přišel o více než půl procenta, širší index Standard & Poor's 500 klesl přes procento.

"Americké akcie včera předvedly druhý minusový úvod do nového týdne, když obavy z nového viru chřipky, který by mohl negativně ovlivnit cestování a hotelnictví převážily nad dobrými zprávami General Motors o snižování pasiv," uvedl analytik Patria Direct Rostislav Plíva.

V úterý rozšířily své včerejší ztráty také asijské trhy. Přispěl k tomu i zpráva listu Wall Street Journal - bankovním gignatům Citigroup a Bank of America bylo oznámeno, že budou muset navýšit svůj kapitál.

Strach z pandemie zamával s akciemi

Foto: Reuters

Obava z chřipky se včera zřejmě promítla do akciových trhů po celém světě. "Burzy otevřely níže oproti pátku, ale je otázkou, zda je to způsobeno informací o chřipce, nebo korekcí po silném pátečním růstu. Postupně se propad trochu zmírnil a akcie se vrátily blíže k nule," uvedl v pondělí analytik České spořitelny Radim Kramule.

"Je pravdou, že většina komentářů k nočnímu vývoji asijských trhů zmiňovala jako hlavní příčinu poklesů právě obavy z prasečí chřipky. Oslabovaly především akcie společností z oblasti cestovního ruchu. Například akcie Air China oslabily o 13 procent, akcie největšího asijského provozovatele kasin v Asii, společnosti Genting Bhd., oslabily o šest procent. Také v Evropě ráno akcie z těchto odvětví oslabovaly, například akcie německé letecké společnosti Lufthansa při otevření trhu oslabovaly téměř o sedm procent, poté ovšem část ztrát umazaly," popsal včera situaci analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Kvůli strachu z pandemie klesly i ceny ropy ve světě, a to o více než čtyři procenta. Dnes americká lehká ropa sestoupila na 49,40 dolaru za barel.

Někteří se obávají, že by mohla chřipka zastavit první známky oživování ekonomiky z celosvětové krize.

Dopad na trh by neměl být výrazný

Kramule upozorňuje na to, že rozsah nemoci bude hlavním měřítkem vlivu na burzy. "Pokud by se nemoc rozjela ve velkém, tak lze čekat i negativní dopad na HDP a firmy celosvětově," uvedl analytik.

Podle Hatlapatky nicméně zkušenosti s příchodem ptačí chřipky ukazují, že akciové trhy si obdobných zpráv všímají méně, než odpovídá mediální publicitě takových případů, a po první vlně zájmu obvykle po několika dnech trhy přestávají nové zprávy vnímat tak intenzivně.

"Tak tomu alespoň bylo u ptačí chřipky a myslím, že podobné to bude i tentokrát. Náladě na trzích v současné krizi takové zprávy jistě nepřidají, na druhou stranu investoři budou i nadále sledovat především vývoj hospodaření bank a celé globální ekonomiky, a vliv prasečí chřipky na trh bych proto nepřeceňoval," doplňuje analytik.

Nový smrtící virus takzvané prasečí chřipky s označením A/H1N1 se objevil v Mexiku, kde na následky nemoci zemřelo údajně přes 100 lidí, a další případy zaznamenaly USA a Kanada.

 

Právě se děje

Další zprávy