Akcie bank padají. Jde o reakci na prověrky Fedu

Ekonomika Ekonomika
18. 8. 2011 13:04
Fed požaduje, aby se banky při podnikání obešly bez financování od evropských matek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Výrazné ztráty zaznamenaly dopoledne akcie evropských bank. Kvůli tomu německý DAX odepsal přes 4 procenta, francouzský CAC přes 2 procenta a britský FTSE přes 2 procenta.

Jednotlivé tituly klesaly ještě na nižší úrovně. Například  francouzská Societe Generale, matka Komerční banky, klesala o více jak 6 procent, Credit Agricole či RBS odepisovaly až kolem 5 procent, BNP Paribas 4 procenta. Situace se projevila podle serveru Patria online i na pražské burze. Konkrétně Erste Bank klesala o 3,7 procenta k 630 korunám, Komerční banka pak o 3 procenta k 3125 Kč při poklesu indexu o 1,2 procenta.

Fed může banky nutit i ke změně struktury podnikání

Analytici se shodují, že jde o reakci na zprávu listu Wall Street Journal, podle kterého Fed v New Yorku výrazně zpřísnil prověrky amerických poboček evropských bank. Bojí se totiž rozšíření dopadů evropské dluhové krize do amerického finančního sektoru.

Šéfové bank tak budou muset dokázat, že mají dostatek zdrojů na stabilní podnikání ve Spojených státech na každodenní bázi. V budoucnu by tyto pobočky měly být plně soběstačné, bez nutnosti financování ze strany mateřských bank na evropském kontinentu.

Pokud se jim to nepodaří, mohl by Fed donutit pobočky evropských bank ke změně struktury svého podnikání v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy