Lepší než nic. Češi se upnuli na spoření, zájem o termínované vklady ožil

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
23. 8. 2022 6:16
V současnosti se banky předhánějí, kdo nabídne klientům lepší zhodnocení úspor. Úrokové sazby na spořicích a termínovaných vkladech tak rostou nebývale rychlým tempem, na jejich zvýšení dojde skoro už každý měsíc. Banky totiž dobře vědí, že Češi na vyšší čísla slyší. A zájem o spořicí produkty je skutečně enormní, i když úroky dvojcifernou inflaci nedohání. Podívejte se, jaké zhodnocení nabízejí.
Foto: Ludvík Hradilek

Zatím stále rostoucí inflace, která v Česku dosahuje už 17,5 procenta, donutila lidi více myslet na své úspory. Ty teď podle bank ve velkém přesouvají z běžných účtů nebo domácích skrýší na spořicí či termínované vklady. Výrazně na nich totiž vzrostly úrokové sazby. Na vysokou inflaci to sice nestačí, i tak se Češi pravděpodobně drží hesla: lepší nějaké zhodnocení než žádné. 

Banky za poslední rok zvýšily úročení vkladů několikanásobně. Například Česká spořitelna zvedla úrok více než dvacetinásobně - z 0,2 procenta na stávající 3,25 až 4,50 procenta. I to zřejmě nalákalo více klientů. 

"Spořicí účet u nás teď využívá více než 1,6 milionu klientů. Ti také začali ve větší míře využívat termínované vklady, na které převádí peníze z běžných účtů. Objem uložených peněz na spořicích účtech kontinuálně roste, jde o historicky největší objem, který na nich byl kdy uložen," říká tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. 

Doplňuje, že za posledních šest měsíců došlo k historicky největšímu nárůstu objemu prostředků na spořících účtech o šest miliard, na termínovaných vkladech pak o 22 miliard korun. 

Ačkoli Češi mají tradiční spořicí účty v oblibě, inflace je podle Hrubého učí hledat i další způsoby, jak zabránit znehodnocení úspor. "Začali více investovat, využívají u nás především podílové fondy, ale narostly i investice do strukturovaných prémiových cenných papírů a do prémiových dluhopisů," tvrdí mluvčí. 

Velký zájem o "spořáky" potvrzuje také mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. "Od března, kdy jsme začali nabízet nový Fio spořicí účet, pozorujeme velký příliv peněz na tento typ účtu," říká. Za posledních pět měsíců si na něj podle Heřmánka klienti uložili přes 14 miliard korun. "Na Fio kontu je přibližně stále stejný objem peněz, tedy je vidět, že si klienti spíše 'přelili' peníze z běžných účtů, aby co nejvíce zefektivnili své úročení a zhodnocovali co největší sumu svých prostředků," vysvětluje. 

Termínované vklady zažívají renesanci

Mluvčí ČSOB Patrik Madle upozorňuje na stále větší oblibu termínovaných vkladů. Ty přitom ještě nedávno klienti vnímali spíše jako historickou záležitost.

"Výrazně roste zájem o termínované vklady, u kterých klienti nyní oceňují vyšší sazbu a jsou ochotni se i částečně vzdát okamžité dostupnosti," popisuje Madle princip terminovaných účtů. "Je možné, že klienti začnou oceňovat i fixaci lepší sazby. Tato úvaha vychází z předpokladu, že růst sazeb je již na vrcholu, a je tak výhodné si zafixovat lepší sazbu. Na spořicích účtech se totiž sazba může měnit," dodává.

Za poslední rok dramaticky vzrostl zájem o termínované vklady také v Raiffeisenbank. Objem prostředků, které na nich mají klienti uloženy, stoupl více než stonásobně, říká mluvčí banky Tereza Kaiseršotová. Rekord podle ní překonává i zájem o spořicí účty. "Objemy na spořicích účtech fyzických osob jsou skutečně aktuálně historicky nejvyšší," doplňuje.

O termínované vklady registruje větší zájem klientů, kteří své peníze přesouvají ze spořicích účtů, také Komerční banka. "Zpravidla nejde o celé objemy naspořených prostředků, ale o jejich část, klienti si ponechávají na spořicích účtech rychle likvidní rezervu," upřesňuje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Podle Jakuba Švestky z Expobank zažívají spořicí a termínované účty v posledních měsících renesanci. "Domácnosti tímto osvědčeným způsobem dosahují garantovaných výnosů, které jim pomáhají tlumit následky rekordní inflace, a zároveň mají své finanční prostředky v bezpečí. Také sledujeme, že někteří klienti své volné peníze rozprostírají mezi více bank. Tento trend bude s ohledem na očekávaný vývoj domácí ekonomiky akcelerovat," odhaduje Švestka.

Vyšší úroky jako marketing

Za mimořádným zájmem o spořicí produkty nestojí jen růst úrokových sazeb, ale také větší marketing bank. Jak ale upozorňují někteří analytici, nabídka zajímavého zhodnocení mívá často podmínky.

"Některé nabídky se ani nemusí vztahovat na stávající klienty bank, ale pouze na nové, které banka chce přilákat. Většinou se u spořicích účtů můžeme setkat s podmínkou kombinace s jiným produktem či podmínkou využívání běžného účtu určitým způsobem. Zdaleka nejběžnějším omezením bývá u spořicích účtů výše zůstatku, který je touto sazbou úročen," vyjmenovává některé "chytáky" Martin Novák, hlavní analytik podílových Broker Consulting.

Spořicí a termínované účty používají banky podle expertů především k tomu, aby si stávající klienty udržely. O přilákání co největších objemů peněz jim až tolik nejde, těch mají dost.

"Často platí, že lidé chtějí řešit své finanční záležitosti v rámci jediné své banky a na tu se pak obracejí i při shánění jiných, pro banku již zajímavějších služeb. Mezi ně patří například hypoteční úvěr, investice do podílových fondů, spotřebitelský úvěr," uzavírá Vít Hradil, analytik společnosti Cyrrus. 

Projděte si aktuální nabídku bank spořicích a termínovaných účtů v tabulce (uvedené informace poskytli redakci mluvčí bank):

Banka Úročení spořicích/termínovaných účtů Podmínky
Air Bank 4 % Platí u nových i stávajících vkladů do 500 tisíc, od 500 tisíc do milionu je sazba 0,1 %, nad milion 0 %. Je nutné pětkrát za měsíc zaplatit kartou, platební nálepkou nebo aplikací v mobilu nákup v jakékoliv výši.
Creditas 3,1 až 5,5 % Spořicí účet+ pro nový vklad až do výše 350 tisíc je úrok 4,5 %, část vkladu nad tuto hranici je úročena sazbou 3,1 %. Spořicí vklad 1M s 33denní výpovědní lhůtou má roční sazbu 4,8 % p. a. pro část vkladu až do výše 350 tisíc
korun. Vklady nad tuto hranici jsou úročeny sazbou 4 %. U termínovaných vkladů je úročení u vkladu na šest měsíců 5,2 % při splnění podmínek, na rok je úrok 5,5 %.
Česká spořitelna  3,25 až 4,5 U klientů s účtem PLUS a klientů služby Erste Premier a Erste Private Banking je spořicí účet úročen sazbou 3,25 %, zůstatek nad limit (200 tisíc, 400 tisíc a 1 milion korun podle typu účtu) je úročen úrokovou sazbou 0,01 % p. a. Pokud bude klient pravidelně investovat alespoň 300 korun měsíčně, bude úroková sazby zvýšena o 1 %. U termínovaných vkladů na tři měsíce aktuálně nabízí úrok 3,7 % p. a., u vkladů na půl roku a jeden rok pak na 4,5 % p. a.
ČSOB  3,3 až 6 % Sazba 3,3 platí u spoření s bonusem v případě využívání aplikace ČSOB Smart. Majitel účtu se musí přihlásit alespoň jednou za 3 měsíce do aplikace. Pokud aplikaci nevyužívá, je sazba 2,3 %. Tyto sazby platí pro vklady do 1 milionu Kč. U produktu Duo Profit je sazba 4,5 % p.a. na jeden rok s podmínkou, že alespoň stejná částka je investována do investičních produktů ČSOB. U termínovaných vkladů je nejoblíbenější vklad na jeden rok s roční sazbou 6 %. U vkladů na šest měsíců je to 5,5 %.
Equa bank 0,1 až 3 % U spořicího účtu Hit platí úrok 0,1 + bonus 2,9 % u vkladů do 200 tisíc korun. Bonus je připsán za alespoň tři platby kartou nebo je třeba mít aktuální hodnotu investičního produktu k poslednímu dni v měsíci alespoň 50 tisíc. Nad úložku 200 tisíc je úrok 0,1 %. 
Expobank 4,61 až 5,11 % Úrok 4,6 % platí u účtu Neo na celý zůstatek bez podmínek a omezení. U termínovaného vkladu IQ MAXI je úrok 5,11 při roční fixaci s minimální úložkou 100 tisíc korun. 
Fio banka 3,5 až 4,5 % Sazba 4,5 % platí pro účet Fio konto do 200 tisíc. Od 200 tisíc do 1 milionu je sazba 0,1 %. Od milionu do deseti milionů je sazba 0,15 %. Na Fio spořicím účtu pak klienti dostanou úrok 3,5 % p. a. bez omezení výše vkladu.
Hello bank! 4,5 % Platí u účtu Hello spoření pro vklady do 200 tisíc korun. Od 1. 9. 2022 bude limit navýšen na 300 tisíc korun stávajícím i novým klientům. Termínovaný vklad banka nemá.
Komerční banka 3,3 až 5,5 U spořicího konta Bonus platí sazba 3,3 do výše 200 tisíc korun. U spořicího účtu Junior je částka do 100 tisíc korun úročena 4 %. U termínovaného vkladu TV Bonus Invest na půl roku je úrok do milionu korun 5,5 %, podmínkou je vložení stejného objemu peněz do investičních fondů. U účtu TV s roční fixací je úrok 4 % do milionu korun. 
mBank 4 až 5 % Sazba 4 % platí u spořicího účtu eMax Plus, bez podmínek do výše 2 milionů korun. Klient si může založit až čtyři účty za stejných podmínek do limitu 500 tisíc korun na každém z nich. Úrok 5 % platí u mSpoření, a to až do výše 800 tisíc korun. Klient si může založit až 8 cílů, na každém z nich zúročí banka zůstatky do výše 100 tisíc sazbou 5 procent. Peníze jsou kdykoliv k dispozici.
Moneta Money Bank 3,5 až 5,3 % U spořicích účtů Spoření D a Spoříto D při objemu do 500 tisíc korun je úrok až 5,1 % ročně. Sazba je složena ze základního úroku 3,5 % ročně s dodatečným bonusem 1,6 %. Bonus získá klient při využívání běžného účtu - příjem alespoň 20 tisíc korun měsíčně a zároveň minimálně 5 plateb kartou. Nad částku 500 tisíc korun je spořicí účet úročen 0,5 % ročně, při aktivním využívání běžného účtu pak klient získává úrokovou sazbu 2,1 % ročně. U termínovaných vkladů je sazba 5,3 % p.a. Platí u nově sjednaných termínovaných vkladů se šestiměsíčním a ročním trváním. Sazby u termínovaných vkladů na tři měsíce jsou 4,8 % ročně. Podmínkou je minimální vklad 40 tisíc korunu.
Raiffeisenbank 4,5 až 5,5 %

Sazba 4,5 % platí pro spořicí účet Hit Plus, nutné jsou tři transakce platební kartou (debetní nebo kreditní) u obchodníka nebo na webu. Nepočítají se výběry z ATM. Termínovaný vklad na 12 měsíců má úrok až 5,5 %.
Trinity Bank 4,08 až 5,58 % U účtu Dobrý klient bez fixace platí pro vklad do 400 tisíc korun úročení ve výši 4,58 % p. a., nad tuto částku 4,08 % ročně. U účtu Výhoda+ s roční fixací platí pro vklady do 400 tisíc úrok 5,58 %, nad tuto částku pak 4,58 %,
UniCredit Bank 5,5 až 6 % Výhodné úročení platí pro částky do 1 milionu korun. U termínovaných vkladů je úrok 6 % při uložení po dobu 12 měsíců. Tento úrok může klient získat při vložené částce od 30 tisíc korun do 5 milionů korun.
 

Právě se děje

Další zprávy