Ceny bytů a domů rostou v Česku nejrychleji ze zemí EU, potvrzuje nové porovnání

ČTK ČTK
18. 1. 2018 13:55
Za zdražováním v Česku je především slabá nabídka, která zatím nedosáhla ani úrovně roku 2008.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Matej Slávik

Praha - Ceny bytů a domů v Česku rostly ve třetím čtvrtletí loňského roku podobně jako v předchozích měsících nejrychleji ze zemí Evropské unie. Meziročně se zvýšily o 12,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Více než desetiprocentním tempem rostly ceny také v Irsku, Portugalsku, Maďarsku a Nizozemsku, naopak v Itálii o 0,9 procenta klesly. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,6 procenta.

Meziroční růst cen bytů a domů ve 3. čtvrtletí 2017:

Země Změna
Česko 12,3 %
Irsko 12,0 %
Portugalsko 10,4 %
Maďarsko 10,2 %
Nizozemsko 10,2 %
Lotyšsko 9,5 %
Bulharsko 9,0 %
Litva 8,5 %
Slovinsko 7,9 %
Švédsko 7,5 %
Slovensko 7,3 %
Španělsko 6,7 %
Rumunsko 6,2 %
Lucembursko 5,0 %
Velká Británie 5,0 %
Rakousko 4,9 %
Estonsko 4,7 %
Dánsko 4,3 %
Malta 4,1 %
Francie 3,9 %
Belgie 3,9 %
Chorvatsko 3,8 %
Polsko 3,7 %
Německo 3,6 %
Finsko 1,4 %
Kypr 0,6 %
Itálie -0,9 %
Řecko údaje nejsou k dispozici

Zdroj: Eurostat

"Ceny českých nemovitostí i nadále rostou nejrychleji v celé EU, i když jejich tempo, zdá se, zpomaluje," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Ve druhém čtvrtletí ceny vzrostly o 13,3 procenta.

"Samozřejmě je třeba brát v úvahu, že jde o průměr za celou zemi, za nímž se skrývají výrazné regionální rozdíly. Ve srovnání s rokem 2015 jsou aktuálně ceny nemovitostí v ČR vyšší o 21 procent," doplnil Dufek.

Podle něj je zpomalování růstu cen v Česku patrné i z mezičtvrtletních srovnání. Zatímco na začátku loňského roku se zvýšily o 4,7 procenta, ve třetím čtvrtletí o 1,6 procenta.

"To samé ovšem nelze říct o výsledcích za celou EU. Tam je naopak vidět akcelerace, i když tempo zdražování nemovitostí je stále ještě nesrovnatelně nižší než v ČR," uvedl Dufek.

Rostoucí ceny nemovitostí napříč Evropou jsou podle něj především důsledkem politiky Evropské centrální banky, založené na masivním tisku nových eur a negativních úrokových sazbách.

"Český příběh má určité podobnosti s tím evropským, nicméně ceny bytů žene nahoru především slabá nabídka, která zatím nedosáhla ani úrovně roku 2008, kdy ČR vstupovala do recese. Nových bytů je nadále málo v důsledku administrativních překážek při přípravě výstavby. Vysoké ceny bydlení v ČR tak můžeme chápat i jako daň za zdejší byrokracii," podotkl Dufek.

Tempo zdražování bytů v Česku by podle něj mělo zpomalit kvůli postupnému nasycování poptávky, růstu úrokových sazeb i zpřísňování podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB. Sázet lze i na rychlejší rozjezd výstavby. "Svoji roli nepochybně sehraje fakt, že část potenciální poptávky odpadne z důvodu faktické cenové nedostupnosti bytů," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy