Klan Tomanů přišel o dotace. Příběh byznysu rodiny ministra zemědělství je divoký

ČTK ČTK
7. 6. 2019 10:53
Rodina Tomanových je s českým zemědělstvím spojena více než úzce. Otec současného ministra, Miroslav Toman starší, šéfoval československému agrosektoru už za komunismu. Po revoluci se rodina pustila do podnikání v drůbežářství, je s nimi spojena privatizace známé firmy Xaverov a řada kontroverzí. Nyní Miroslav Toman starší ovládá společnost Agrotrade a jeho syn Zdeněk, mladší bratr současného ministra zemědělství, zde působí jako předseda představenstva. Právě této firmě kvůli možnému střetu zájmů Státní zemědělský intervenční fond přestal proplácet dotace. Podívejte se, jaké další společnosti rodina Tomanových ovládá.
Sovětská stranická a vládní delegace vedená prvním tajemníkem ÚV KSSS Nikitou Sergejevičem Chruščovem(v klobouku) navštívila drůbeží velkofarmu Xaverov.
Sovětská stranická a vládní delegace vedená prvním tajemníkem ÚV KSSS Nikitou Sergejevičem Chruščovem(v klobouku) navštívila drůbeží velkofarmu Xaverov. | Foto: ČTK
  • Hlavní firmou, kterou Toman starší prostřednictvím Agrotradu ovládá, je společnost Xaverov, přední český producent jednodenních kuřat pro potravinářský sektor. Jeho roční tržby se v posledních letech pohybují těsně pod miliardou korun a zisk nejčastěji v řádu jednotek milionů.
  • Druhou největší společností z podnikatelského impéria Tomanových je Boneco, známá zejména jako výrobce majonéz, omáček, hořčic nebo salátů. Ta předloni vykázala při tržbách 320 milionů korun mírnou ztrátu.

Na obrázku sovětská stranická a vládní delegace vedená prvním tajemníkem ÚV KSSS Nikitou Sergejevičem Chruščovem (v klobouku) při návštěvě drůbeží velkofarmy Xaverov.

 

Právě se děje

Další zprávy