Klan Tomanů přišel o dotace. Příběh byznysu rodiny ministra zemědělství je divoký

ČTK ČTK
7. 6. 2019 10:53
Rodina Tomanových je s českým zemědělstvím spojena více než úzce. Otec současného ministra, Miroslav Toman starší, šéfoval československému agrosektoru už za komunismu. Po revoluci se rodina pustila do podnikání v drůbežářství, je s nimi spojena privatizace známé firmy Xaverov a řada kontroverzí. Nyní Miroslav Toman starší ovládá společnost Agrotrade a jeho syn Zdeněk, mladší bratr současného ministra zemědělství, zde působí jako předseda představenstva. Právě této firmě kvůli možnému střetu zájmů Státní zemědělský intervenční fond přestal proplácet dotace. Podívejte se, jaké další společnosti rodina Tomanových ovládá.
Foto: Jakub Plíhal

Rodina Tomanových je s českým zemědělstvím spojena více než úzce. Otec současného ministra, Miroslav Toman starší, šéfoval československému agrosektoru už za komunismu. Po revoluci se rodina pustila do podnikání v drůbežářství, je s nimi spojena privatizace známé firmy Xaverov.
Nyní Miroslav Toman starší ovládá společnost Agrotrade a jeho syn Zdeněk, mladší bratr současného ministra zemědělství, zde působí jako předseda představenstva. Právě této firmě kvůli možnému střetu zájmů Státní zemědělský intervenční fond přestal proplácet dotace.

  • Podívejte se, jaké další společnosti rodina Tomanových ovládá.

Rodina Tomanových podniká od začátku 90. let zejména v zemědělství a potravinářství, v současnosti prostřednictvím společnosti Agrotrade. V té vlastní 80 procent akcií Miroslav Toman starší (84), předlistopadový ministr zemědělství, kterého v roce 2015 prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. Zbytek podle databáze Prodata ovládá jeho dlouholetý spolupracovník, právník Ivan Kozel. Mladší bratr současného ministra zemědělství Zdeněk Toman (58) působí ve společnosti jako předseda představenstva.

Nyní Státní zemědělský intervenční fond rozhodl, že podobně jako v případě premiéra Andreje Babiše, přestane proplácet dotace podnikům, které rodině patří. Ministr odmítl, že by zpráva Evropské komise, která poukazuje střety zájmů premiéra, uváděla i jeho jméno.

Na snímku je Miroslav Toman starší při přebírání medaile od prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy