Víte, jak předcházet korozi? A co když už se objeví?

Andrea Berniová
15. 5. 2012 11:55
Koroze dokáže pomalu ničit, nepusťte ji k vašemu majetku
Foto: Profimédia

Pokud jste ještě důkladně nezkontrolovali, jestli na vašem majetku nenapáchala zima nějaké škody, je nejvyšší čas. Třeba koroze jste si ani nemuseli všimnout, a přitom dokáže nenápadně ničit. Koroze, to je postupné narušování kovů, a to kvůli jejich chemické nebo elektrochemické reakci s okolím.

Koroze není jen viditelnou „vadou na kráse". Může zapříčinit i rozpad kovu. Dokáže tak napáchat velké škody vašem majetku. Například na součástech vašeho domu či zahrady, ale také na autě.

Pozor na okapy a zahradní nářadí

Prohlédněte například okapy, které bývají vystavovány přívalům vody ze střechy. Na pozinkovaných okapech korozi snadno poznáte, s měděnými je to horší. U těch se korozí napadená místa jen ztenčují. Nestává se to ale často, měděné okapy mají dlouhou životnost. Rez mohla napadnout i váš plot, pokud je kovový, ale také zahradní nářadí. Vše je potřeba zkontrolovat a v případě nutnosti se koroze zbavit, než napáchá velké škody.

Zbavte se rzi

A co tedy dělat, když zjistíte, že se s korozí budete muset potýkat? Existuje mnoho různých prostředků, které vám s tím pomohou. Například tak zvané odrezovače. To jsou nátěry, které rez přemění na stabilní sloučeninu železa. Zároveň dokážou povrch před korozí ochránit i do budoucna - zabrání totiž přístupu vzduchu a vlhkosti. Můžete tak odrezovač použít i preventivně.

Prevence je důležitá

Ani pokud váš majetek koroze ještě nenapadla, neberte ji na lehkou váhu. Raději kovové předměty, kterým by rez mohla hrozit, ošetřete speciálními nátěry. Ty zapůsobí jako prevence. Existují i antikorozní spreje. A pokud natíráte kovový plot, můžete jako základovou barvu použít tu, která zároveň zabraňuje korozi.

-----------------------------------------------------------------------------------

Barvy, laky a nátěry nejen proti korozi.

 

Právě se děje

Další zprávy