Máte vlhké zdi? Poradíme vám, co s nimi

Andrea Berniová
11. 5. 2012 2:26
Vlhkost zdí vzniká z různých příčin. Každá vyžaduje jiné řešení
Foto: Reuters

Pokud máte doma vlhké zdi, možná jim nevěnujete dost pozornosti a mokré fleky přehlížíte. To je ale chyba. Od vlhkých zdí je jen krůček k plísním, které mohou ohrozit vaše zdraví. A čím je vlhkost stěn způsobena? Možná málo větráte - cirkulace vzduchu v domě či bytě je velmi důležitá. Vzduch v místnosti jinak kondenzuje. To poznáte i podle orosených oken.

Příčina se ale vůbec nemusí skrývat uvnitř - vlhkost se může do domu dostávat i zvenčí. Vzlíná ze země, to je časté u starších domů. A problémem může samozřejmě být i špatný stav střechy.

Zásadní je příčina

Nejprve je třeba zjistit, čím je vlhkost způsobena, a posléze přemýšlet, jak se jí zbavit. Pokud je příčinou voda kondenzující v místnostech, je potřeba často a důkladně větrat (v zimě krátce, ale intenzivně) a celkově se snažit omezit možné zdroje vlhkosti - tedy pokud například vaříte, otevřete okna nebo zapněte digestoř, která páry odvede. Prádlo nesušte v místnosti s vlhkými zdmi, stejně tak rostliny by bylo dobré přesunout jinam. 

Pomohou i pohlcovače vlhkosti - ty pracují bez elektřiny a shromažďuje se v nich vlhkost z okolí. V případě pronikání vlhkosti od střechy není jiného východiska, než ji opravit.

Možná budete potřebovat novou izolaci

Když vlhkost proniká zvenčí jinudy než střechou, jde o vzlínající zemní vlhkost a v tom případě je potřeba odizolovat zdi. Právě chybějící, nedostatečná nebo zastaralá izolace může být příčinou pronikání vlhkosti do domu. I když se vám zdá, že vaše stěny ještě plíseň nenapadla, ujistěte se. Prohlédněte všechny kouty, hlavně za nábytkem. Je možné, že plíseň už máte v bytě a nevíte o ní. Pokud je to tak, je nutné ji rychle zlikvidovat.

-----------------------------------------------------------------------------------

Vhodná izolace pro váš dům.

 

Právě se děje

Další zprávy