Květen na zahradě: sází se zelenina a všechno kvete

Andrea Berniová
30. 4. 2012 8:38
Víte, co se v květnu děje na vaší zahradě a co byste měli udělat?
Foto: Ondřej Besperát

V květnu začínají naplno kvést ovocné stromy, ale také okrasné stromy nebo keře - například šeřík. Ten dokáže svou omamnou vůni zaplnit celou zahradu, a pokud si pár větviček vezmete do vázy, provoní i interiér. Je už potřeba se naplno věnovat trávníku. Tomu jste v dubnu připravili půdu vertikutací, pak jste ho vyseli. Nyní, když už začíná být tepleji, je nezbytně nutné ho pravidelně zalévat, aby nevysychal, ale také sekat. To trávě prospívá - pokud ji necháte vyrůst příliš vysoko, začne řídnout.

Stejně jako v dřívějších měsících budete pravděpodobně muset bojovat s plevelem (hlavně v trávníku) a škůdci, kteří už jsou teď zcela probuzení a útočí v plné síle.

Lekníny už mohou ven

Kvetou ale nejen stromy, také azalky, konvalinky nebo pryskyřníky. Na počátku měsíce nám zahradu stále ještě zdobí kvetoucí cibuloviny - tulipány či narcisy. Živé ploty obrůstají novými výhonky, které je potřeba pravidelně stříhat. Lekníny a také další vodní rostliny, které doposud přezimovaly na místech, kam se k nim nemohl dostat mráz, můžeme nyní přemístit zpátky do jezírka. Pokud máte připravené konstrukce (nebo místo u zdi) pro popínavé rostliny, je v květnu ten správný čas pro jejich výsev. Začátkem května ještě můžete sázet vinnou révu.

Pěstujte zeleninu

Co se týče zeleninové zahrady, můžete začít vysévat například hrách nebo květák a také vysazovat rajčata a okurky. Zeleninové záhony je samozřejmě potřeba zalévat, ale i hnojit či okopávat. Můžete vysadit také kořenovou zeleninu, ale řiďte se počasím: pokud je chladnější, počkejte s tím až na konec května. Jestli máte zeleninu ve skleníku či fóliovníku, nezapomeňte při teplejším počasí větrat.

 

Právě se děje

Další zprávy