Skutečné ceny bytů dál klesají, ukazují nová data

Věra Tůmová
15. 6. 2012 19:41
ČSÚ: Propad tržních cen nových i starších bytů pokračuje i letos
Rezidence Stodůlky (vizualizace)
Rezidence Stodůlky (vizualizace) | Foto: PSJ

Praha - Tržní ceny bytů v České republice klesaly i v prvních měsících roku 2012. V prvním letošním čtvrtletí se propadly o další procenta jak ceny u starších bytů, tak v novostavbách. Vyplývá to z posledních zveřejněných čísel Českého statistického úřadu.

Tržní ceny starších bytů jsou ve srovnání s rokem 2011 nižší o 4,7 procenta. Více zlevnily především byty mimo hlavní město - ceny mimopražských bytů zaznamenaly oproti loňskému roku pětiprocentní pokles. V Praze, kde bydlení patří k nejdražším v zemi, klesly ceny v porovnání s rokem 2011 o 3,1 procenta.

Prohlédněte si, jak šel čas na pražských sídlištích, ve fotogalerii vlevo od článku.

"Mírný pokles cen bytů se pro začátek roku 2012 očekával. Stojí za ním především další příliv projektů nižší cenové úrovně a postupné rozprodávání dražších bytů," uvedl pro ČTK analytik realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný.

Handrkování o slevy se projevilo

Tržní ceny u nových bytů, které jsou obvykle dražší než byty ve staré zástavbě, klesly meziročně o 2,6 procenta. To některé analytiky ale překvapilo, protože se domnívali, že ceny nových bytů se již v tomto čtvrtletí hýbat nebudou.

"Nepotvrdily se předpoklady, že ceny novostaveb jsou již na dně a letos budou stagnovat. Meziročně se dál propadly, přestože velké slevy developeři poskytovali už loni. Stejně tomu bylo i v předchozím kvartálu, " poznamenal Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Developeři již dlouho prodávají dávno dokončené projekty a na trhu se to podle Novotného ví, případní zájemci proto požadují výrazné slevy. „Vzhledem k celkovým očekáváním se trend v průběhu roku nebude příliš měnit ani u starších bytů," dodává Novotný.

Do statistiky realizovaných cen nových bytů zahrnul ČSÚ jen byty určené k bydlení pro sektor domácností, přičemž se jedná o první prodej. Údaje jsou pouze za hlavní město Prahu, a to z důvodu zatím nedostatečného počtu vykázaných cen bytů z ostatních měst ČR.

Ceny nových bytů sleduje ČSÚ od počátku roku 2009, přičemž od posledního čtvrtletí stejného roku vykazuje meziroční index nepřetržitý pokles. Celostátní meziroční index starších bytů má ČSÚ k dispozici od třetího čtvrtletí 2010. Růst nevykázal ani jednou. Údaje ČSÚ se týkají pouze cen za byty, za které se nemovitosti skutečně prodaly.

 

Právě se děje

Další zprávy