Letošní novinky v pojišťování majetku

Věra Tůmová
1. 6. 2012 7:00
Pojišťovny chtějí Čechy přimět, aby lépe pojišťovali bydlení. S jarem nabízí novinky
A view of a home and car that were damaged by a tornado in the southern area of Wichita
A view of a home and car that were damaged by a tornado in the southern area of Wichita | Foto: Reuters

Na přelomu jara a léta je podle pojišťoven největší boom v pojišťování majetku, konkrétně pak u celoročně obývaných bytů a rodinných domů.

Chaty a chalupy si totiž jejich majitelé nejvíce pojišťují na konci „chalupářské" sezóny, kdy svá letní obydlí zazimovávají. Naopak byty a domácnosti si lidé častěji pojišťují právě před obdobím prázdnin, kdy obvykle odjíždějí na delší dobu pryč.

A právě kvůli tomuto každoročnímu období největšího pojišťování nemovitostí klienty přicházejí nyní pojišťovny s řadou novinek i u pojištění majetku.

Pojišťovny lákají na vyšší limity

Česká pojišťovna například zjednodušila pojistné podmínky, navýšila základní limity, přidala zajímavé asistenční služby (vyšší limity pro zásah zámečníka či jiného řemeslníka, úklid sněhu či zahrady při nemoci atd.) i zcela nová rizika (např. pojištění zateplené fasády před poničením ptáky, hlodavci a hmyzem) a rozšířila pojistnou ochranu třeba na indukční a sklokeramické desky.

Nabídku pojištění majetku upravovala nedávno také Allianz pojišťovna. "Platíme například škody způsobené neznámým vandalem, atmosférickými srážkami, ptactvem či hlodavci nebo ty, které vznikají po přepětí, třeba odškodnění za zkažené potraviny po výpadku proudu nebo za ztrátu vody při poruše vodovodního zařízení," upozorňuje Monika Hotová z Allianz.

Na letošek pak pojišťovna podle mluvčího Allianz Václava Bálka ještě chystá úpravu rozsahu pojistného krytí pro pojištění rekreačních objektů.

Už v březnu pak navýšila pojistné limity pojišťovna Kooperativa. Její inovace pojištění majetku se tentokrát týkaly nových i stávajících pojistných smluv. Úpravy pojistek tak zahrnovaly nejen rozšíření škály pojistných nebezpečí bez navýšení pojistného, ale i rozšíření služeb domácí asistence (pro variantu Komfort).

Rozšířením škály pojistných nebezpečí se tak nyní můžete u Kooperativy ochránit například proti nezjištěnému vandalismu, dočasnému přepětí v elektrorozvodné nebo komunikační síti, podpětí v elektrorozvodné síti, zatečení atmosférických srážek či úniku vody způsobenému vodovodní událostí.

Více se o tom, jak si co nejlépe pojistit svoji nemovitost, dočtete v našem Desateru pojištění nemovitosti, které naleznete vlevo od článku.

Podobně jako u České pojišťovny a u Allianz je nyní možné i u Kooperativy ochránit pojistkou také fasádu, kterou naruší hlodavci, ptáci či hmyz. Novinkou v pojištění nemovitostí u Kooperativy je také připojištění strojních a elektronických zařízení proti technickým rizikům.

Další rozšíření pojistného krytí u svých majetkových pojištění letos připravili pro klienty také v pojišťovně Axa.

Novinky v pojištění majetku letos už zavedli i v pojišťovně Wüstenrot. Produkt ProDomov Mini je podle mluvčí pojišťovny Kateřiny Bílé novou variantou stávajícího pojištění a je určen zejména pro klienty, kteří žádají o úvěr u některé ze společností finanční skupiny Wüstenrot.

Na začátek letošního léta chystá drobné novinky Česká podnikatelská pojišťovna, a to především u pojištění s názvem Domex. Změny se budou podle Renaty Čapkové týkat jak pojištění staveb, tak i pojištění domácností.

Další hráči

Na tuzemském trhu pojištění majetku se letos objevili další dva hráči. Na konci zimy se zcela novým produktem pojištění majetku přišla na trh pojišťovna Slavia (Domov+) a své nové majetkové pojištění ohlásila také Maxima pojišťovna.

--------------------------------------------------------------------------------

Vyberte si výhodné pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy