Pod přikrývkou vám nesmí být zima. A co polštář?

Andrea Berniová
7. 1. 2013 15:50
Víte, jak správně vybrat vhodnou přikrývku? Nechte si poradit. Ani výběr polštaře byste neměli podcenit
Vyberte si ten správný polštář a přikrývku
Vyberte si ten správný polštář a přikrývku | Foto: Thinkstock

Na čem doma spíte? Měli byste mít pevnou postel s kvalitním roštem a také s kvalitní matrací. Právě na výběru postele a matrace závisí kvalita našeho spánku. Důležitý je ale i správný polštář a přikrývka.

Chcete přikrývku naplněnou peřím?

Přikrývky mohou mít různé výplně. Známou klasikou je péřová přikrývka. Ta ale nemusí vyhovovat každému - obzvlášť alergici by s ní mohli mít problém. Jinak má ale peří dobré vlastnosti: dlouho udrží teplo a odvádí pot.

V přikrývkách můžete najít i umělá vlákna. Takové přikrývky jsou většinou poměrně levné. Navíc jsou vhodné pro alergiky.

A co vlna? Peřina z tohoto materiálu se dokáže přizpůsobit tělesné teplotě, bude se vám pod ní spát dobře v létě i v zimě.

Pokud je vám neustále zima, zvolte přikrývku, která vás opravdu zahřeje. Jestli vám ale v noci není chladno, spíš naopak, pravděpodobně se vám bude lépe spát pod slabší peřinou.

Peřinu vybírejte podle výplně a hřejivosti

Jakým způsobem poznáte, jak moc vás peřina zahřeje? Nejlepší je nakupovat ve specializovaném obchodě, kde vám personál poradí a vybere spolu s vámi tu správnou peřinu. Na obalu přikrývky bude uveden materiál, z něhož se skládá její výplň. Někdy tam můžete najít i údaje o hřejivosti. Ta je vyjádřena v číslech, například na škále od 1 do 5 či do 6. Čím vyšší číslo, tím je přikrývka teplejší.

Na tom, co máte při spánku pod hlavou, záleží

Polštář byste také měli vybírat pečlivě. Nejen ze špatně zvolené matrace, ale i z nevhodného polštáře vás mohou bolet záda. Když ležíte na boku, měl by vás správný polštář podpírat tak, aby celá páteř byla v rovině. Vychýlení hlavy nahoru tedy není správné. Co se týče materiálu, vhodné jsou anatomicky tvarované polštáře vyrobené z paměťové pěny. Můžete koupit také polštář se stejnou výplní jako přikrývku. Množství výplně by ale neměla být přehnané.

 

Právě se děje

Další zprávy