Přizpůsobte alergikovi interiér, bude se mu lépe dýchat

Andrea Berniová
8. 10. 2012 8:10
Prach, plísně, vysušený vzduch, škodliviny v ovzduší. To vše může alergikům a astmatikům doma vadit
Ať může alergik doma lépe dýchat
Ať může alergik doma lépe dýchat | Foto: Aktuálně.cz

Alergik to nemá jednoduché. Všude na něj čeká spousta nástrah. Může se ale cítit dobře alespoň doma. Stačí několik opatření.

Jak doma topíte? Radiátory nejsou zrovna ideální. Vysušují vzduch a také se kvůli nim víří prach. Nevytápějí totiž místnost rovnoměrně a dochází tak k cirkulaci vzduchu a tím k víření prachu. Co s tím? Můžete dům či byt vyhřát třeba pomocí topných obrazů.

Jde vlastně o panely vyzařující infračervené záření. Zahřívají tak stěny, podlahu, nábytek i lidské tělo, ale nikoli vzduch - ten tak není vysušený. Navíc místnost vytopí rovnoměrně a k víření prachu nedochází.

Zbavte se plísně a vlhkosti

Nebezpečí pro alergiky a astmatiky představuje plíseň. Dobře prohlédněte všechny kouty, podívejte se i do skříní. Pokud plíseň objevíte, hned proti ní začněte bojovat. Seženete různé chemické přípravky, které vás viditelné plísně zbaví. Především ale musíte najít její příčinu. Většinou to bývá vlhkost.

Co s ní? Nakupte odvlhčovače vzduchu a zjistěte, kde se u vás vlhkost bere. Neměnili jste poslední dobou okna za plastová? Ta lépe těsní a neumožňují cirkulaci vzduchu, kvůli tomu se může v interiéru srážet vlhkost. Zkuste častěji větrat. Nebo se do vašeho domu dostává vlhkost z okolního vzduchu či půdy? Pak pomůže hydroizolace.

Pomůže i nanonátěr a časté vysávání

Už jste slyšeli o nanonátěru? Díky němu můžete mít doma čistší vzduch. Nechte ho aplikovat na strop každé místnosti. Nanonátěr se aktivuje díky slunečnímu záření. Dokáže ze vzduchu odstranit škodliviny, výfukové zplodiny, viry, bakterie, plísně i zápach.

Aby se na podlaze nehromadil prach, který alergikům vadí, je potřeba často vysávat. Pokud nestíháte luxovat častěji než jednou týdně, pořiďte si robotický vysavač. Ten uklidí za vás.

 

Právě se děje

Další zprávy