Jak zařídit ložnici, aby se vám v ní dobře spalo?

Andrea Berniová
2. 10. 2012 7:51
Záleží na mnoha faktorech. Roli hraje kvalitní matrace, dostatečně velká postel i barva stěn
Co udělat pro zdravý a kvalitní spánek?
Co udělat pro zdravý a kvalitní spánek? | Foto: Tchibo

Základem zařízení ložnice je kvalitní matrace a postel. Matrace musí tělu poskytovat vhodnou oporu. Co se týče rozměrů, měla by měřit asi o třicet centimetrů více než vy. Jeden člověk potřebuje k pohodlnému spánku alespoň devadesát centimetrů na šířku. Z toho také vyplývá ideální velikost postele. Je důležité, abyste měli na spaní dostatek místa.

Pokud je vaše ložnice příliš stísněná, nemuseli byste se v ní cítit dobře. V tom případě zkuste patrovou postel. Budete spát vysoko nad podlahou, v ložnici najednou bude víc místa a žádné předměty ve vašem okolí vás nebudou rušit. Prospíme v průměru asi třetinu života.

Na tom, jak se při spánku cítíte, záleží. Špatný spánek dokáže negativně ovlivnit celý váš den - ať už jde o bolesti zad, nebo únavu. Proto si pořiďte dostatečně velkou postel a také kvalitní matraci.

Vymalujte studenými barvami

Důležitá je i barva stěn v ložnici. Měla by být uklidňující (tedy žádná červená) a zároveň patřit ke studeným barvám, protože v chladu se usíná lépe. Zkuste si ložnici vymalovat světle modrou či zelenou barvou. Také netopte přehnaně. V ložnici někdy není potřeba topit vůbec, pokud do ní chodíte jen spát. Jestli se bez topení neobejdete, zkuste ho vypnout několik hodin před tím, než si půjdete lehnout.

Ve vyhřáté místnosti se vám nebude usínat nejlépe. Zásadní je také čerstvý vzduch. Větrejte krátce před tím, než si lehnete, ale také ráno po probuzení.

Možná vás ruší něco zvenčí. Pokud vám přímo do ložnice svítí pouliční lampa nebo se na stropě odráží světla každého projíždějícího automobilu, není divu, že vás to ruší. Pořiďte si do oken žaluzie nebo rolety. Když vás ruší zvuky, zkuste vyměnit okna za nová, plastová, která dobře izolují.

 

Právě se děje

Další zprávy