Obývák typického Čecha: Žluté stěny, sklo a CD s Gottem

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 6. 2011 14:00
Agentura Kasper/Jung von Matt sestavila obývací pokoj na míru průměrnému Čechovi
Dvoumístná sedačka, křeslo, konferenční stolek a dvě žluté stěny - obývák "průměrného" Čecha.
Dvoumístná sedačka, křeslo, konferenční stolek a dvě žluté stěny - obývák "průměrného" Čecha. | Foto: Kaspen/Jung v. Matt

Praha - Dvoumístná sedačka s křeslem naproti televizi s úhlopříčkou 66 centimetrů, namísto obývací stěny několik skříněk a pracovní stůl s počítačem a černou otočnou židlí.

I když je průměrný obyvatel České republiky spíš mytický tvor definovaný souhrnem statistických dat, komunikační agentura Kasper/Jung von Matt mu postavila obývací pokoj na míru.

"Naše image, náš styl oblékání, způsob, jak se prezentujeme, to je vždy do určité míry hra, maska či role. Zato u sebe doma se uvolníme, je to náš osobní prostor, který si utváříme drobnostmi, které jsou pro nás z nějakého osobního důvodu důležité. Obývací pokoj je srdcem bytu zrcadlícím život lidí, kteří v něm žijí," vysvětlila vedoucí projektu Markéta Nováková.

Agentura nejprve pomocí statistik definovala průměrného Čecha. V jejím podání jde o čtyřicetiletého Petra Nováka, který žije v Kladně se svou sedmatřicetiletou manželkou Janou, sedmnáctiletým synem Janem a patnáctiletou dcerou Terezou.

Příjem rodiny je 33 tisíc měsíčně a žije ve vlastním nebo družstevním bytě o průměrné ploše 49,6 čtverečních metrů.

Průměrný obývák obrazem:

Průměrný obývák takovéto rodiny pak agentura vykreslila na základě dotazníků vyplněných rodinami, které se této definici blížily a analýzou fotografií těchto obývacích pokojů.

Laminátová podlaha a CD Karla Gotta

Výsledkem je pokoj o rozměru 4x5 metrů se stropem ve výši 2,5 metru. Na oknech jsou žaluzie a bílé záclony zavěšené na dřevěné garnýži, které dosahují k parapetu nebo k topení.

"Do pokoje vedou dva vchody. Dveře jsou ze světlé dýhy, mají skleněnou výplň a ergonomicky tvarovanou kovovou kliku. Dvě stěny jsou žluté, strop a zbývající dvě stěny mají bílou barvu. Podlaha je laminátová v provedení buk. Vypínače a zásuvky jsou bílé, oblého tvaru," popsala vzhled průměrného obývacího pokoje Nováková.

Pozornosti agentury neunikla ani barva stěn - pouze dvě z nich jsou stejně jako strop čistě bílé, zbývající stěny jsou žluté. Kromě obrázků zdobí stěny i fotografie dětí, ostatní části nábytku pak různé druhy skla i keramika.

Své místo má v pokoji také stolní počítač - je skoro čtyři roky starý s operačním systémem Windows XP a připojený k internetu.

"Češi už zapomněli na obývákové stěny, raději vybírají jednotlivé menší kusy nábytku. V pokoji najdeme sbírku hudebních nosičů a DVD s filmy, několik knih, ve skříňkách se skrývá rodinné účetnictví, návody, záruční listy, alba s rodinnými fotografiemi," doplnila Nováková.

Na konferenčním stolku průměrného Čecha leží dálkový ovladač k televizi a DVD přehrávači a televizní program otevřený na aktuální stránce.

Mezi hudebními CD nechybí alespoň jedno album Karla Gotta a čestné místo pak má nějaký kousek broušeného skla. Rozhlédněte se kolem sebe - mají statistiky pravdu?

 

 

Právě se děje

Další zprávy