Jak zařídit jídelnu či jídelní kout?

Andrea Berniová
13. 6. 2013 13:25
Kromě výběru jídelního stolu a židlí záleží také na osvětlení a doplňcích
Základem jídelny je kvalitní stůl a dostatek židlí.
Základem jídelny je kvalitní stůl a dostatek židlí. | Foto: vitr-voda.cz

Jídelnu jako samostatnou místnost nenajdeme v každém domě či bytě. Když ale interiér nabízí dostatek prostoru, je škoda ho nevyužít.

Stůl musí být pevný a kvalitní

V jídelně by samozřejmě neměl chybět jídelní stůl a také dostatek židlí. Čím větší stůl je, tím lépe - i proto, že každý bude mít při jídle dostatek místa a pohodlí. Chytrým řešením je rozkládací stůl.

Stůl by měl být dostatečně veliký, aby se k němu vešli všichni členové rodiny, kteří doma obvykle jedí. Měl by také nabízet místa navíc pro případné návštěvy příbuzných či známých.

Jídelní stůl často bývá ze dřeva, výjimkou ale není ani ten ze skla a kovu. Ozvláštnit ho dokážou i barevná prostírání či řezané květiny ve váze.

Židle by měly mít správnou výšku - aby nebylo nutné se u jídla hrbit. Také by se měly hodit ke stolu. Kromě dřeva mohou být také z plastu či z textilu. Vždy by ale měly být kvalitní a pevné, stejně jako stůl.

Správné osvětlení a servírovací stolek

Praktickým doplňkem je servírovací stolek. Dá se na něj umístit čisté i použité nádobí, ale třeba také dochucovadla.

Důležité je i správné osvětlení. Lustr by měl být umístěn nad stolem. Co se týče intenzity světla, musí být příjemná. Když žárovky či zářivky svítí příliš, mohou z nich bolet oči. Pokud naopak dávají světla málo, není  téměř vidět do talíře.

Když v bytě není volná místnost pro zařízení jídelny, často je spojená s kuchyní či obývacím pokojem. Jídelní kout je možné oddělit posuvnou stěnou či paravánem, anebo alespoň kuchyňským ostrůvkem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy