Osvětlit dokáže lustr, rozzářit designová svítidla

Andrea Berniová
23. 10. 2012 16:09
Čím doma svítíte? Líbí se vám designová svítidla, nebo ta klasická?
Lampička může vkusně doplnit interiér
Lampička může vkusně doplnit interiér | Foto: mall.cz

Jaké osvětlení používáte v interiéru? Jste s intenzitou světla spokojení? Každá místnost vyžaduje jiný typ osvětlení. V obývacím pokoji stačí tlumené světlo, případně ještě LED podsvícení televize, díky kterému vás nebudou při jejím sledování bolet oči. V pracovně by naopak světlo mělo být dostatečně intenzivní. A co zdroje světla? Máte v každé místnosti jen jeden?

Intenzitu světla a počet zdrojů světla (lampy a lustry) vybírejte podle toho, jak je nejlépe využijete. Můžete mít v místnosti několik lampiček a rozsvěcet je podle toho, jakou část místnosti chcete osvítit, nebo když zkrátka potřebujete více světla (třeba na čtení). Základem osvětlení každé místnosti bývá lustr, který ale k jejímu dostatečnému nasvícení nemusí stačit. Právě proto se mohou hodit další zdroje světla.

Jak nasvítit pracovní stůl?

U stolu v pracovně či v dětském pokoji by měla být samozřejmostí lampička. Intenzita světla nesmí být nízká, abyste si zbytečně nenamáhali oči, ale světlo by nemělo ani oslňovat. Leváci by měli mít lampičku umístěnou na pravé straně stolu, praváci zase na levé. Jen tak si nebudou stínit rukou, kterou píšou.

Máte na výběr mnoho barev a designů svítidel. Můžete mít malou lampičku, kterou postavíte na stůl, ale i vysokou stojací lampu, která zvládne osvětlit celou místnost. Je potřeba jednotlivá svítidla správně rozmístit.

Různé lampy, ale i lustry poslouží kromě osvětlení ještě jinak: stávají se ozdobou interiéru a jeho zajímavým doplňkem. To platí zejména pro výrazná designová svítidla. Pro taková možná budete muset do specializovaných obchodů. Obchodní domy s nábytkem většinou nenabízejí originální kousky, ale takové, které se líbí všem.

 

Právě se děje

Další zprávy