Jak si usnadnit úklid sněhu? Zkuste sněhovou frézu

Andrea Berniová
12. 12. 2012 10:18
Sněhová fréza je v zimních měsících vítaným pomocníkem. Vybírejte ale pečlivě, kvalita je důležitá
Sněhová fréza vám usnadní úklid sněhu
Sněhová fréza vám usnadní úklid sněhu | Foto: Aktuálně.cz

Zima už se přihlásila v plné síle, vrstvy sněhu pokrývají auta, silnice, střechy i zahrady. Pokud máte rodinný dům, pravděpodobně se sněhovou nadílkou tak trochu bojujete. Je totiž potřeba uklidit chodník před domem, ale také příjezdovou cestu, část zahrady, anebo cestu k domovním dveřím. Obzvlášť pokud zajíždíte autem na pozemek, musíte si sněhem proházet cestu ke garáži, anebo uklidit velkou část pozemku, abyste na ní mohli auto zaparkovat.

Jak odklízíte sněhovou nadílku? Možná zkrátka vezmete lopatu na sníh a namáhavě ho odstraňujete kousek po kousku. Vyhovovalo by vám pohodlnější a efektivnější řešení? Zkuste sněhovou frézu.

Typ sněhové frézy pečlivě vybírejte. Musí obstát v poměrně tvrdých podmínkách a měla by něco vydržet. Frézu byste si před koupí v obchodě měli raději prohlédnout, ale také „osahat". Zdá se vám odolná? Je z pevného materiálu? Pokud už od pohledu vypadá nekvalitně, vybírejte dál.

Kterou sněhovou frézu vybrat?

Můžete mít jednostupňovou, anebo dvoustupňovou frézu. Jaký je v nich rozdíl? Ta jednostupňová toho zvládne méně. Měla by se používat jen na venkovní dlažbě či jiném zpevněném povrchu. Například úklid trávníku pravděpodobně nezvládne. Tento typ frézy si nejlépe poradí s úklidem čerstvého sněhu. Zmrzlý, anebo tající sníh by už nemusela zvládnout tak hladce.

Dvoustupňová fréza uklidí i přemrzlý či mokrý sníh a problémem nebudou ani nezpevněné cesty - hlína ani trávník ji nezastaví.

Sněhovou frézu vybírejte také podle šířky záběru - na úklid větších ploch se hodí ten širší. Můžete mít benzinovou frézu, anebo elektrickou. Pro odstraňování sněhu z většího prostoru je vhodnější ta benzinová - nebudete se díky ní muset omezovat délkou elektrického kabelu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy