Zámková dlažba je odolná, odvádí vodu a unese i auto

Andrea Berniová
8. 6. 2012 14:37
Zámková dlažba je velmi častým řešením při zpevňování terénu
Zámková dlažba zpevní vjezd do garáže
Zámková dlažba zpevní vjezd do garáže | Foto: Naxos

Pokud zrovna přemýšlíte, jak vyřešit vjezd na pozemek, příjezdovou cestu ke garáži nebo cestičku na zahradě, uvažujte o zámkové dlažbě. Můžete vybírat z různých tvarů a barev a poskládat si z jednotlivých dlaždic libovolně velkou plochu. A můžete zajít dál než k okoukané kombinaci šedých a světle červených dlaždic, kterou dnes najdete na parkovišti u každého druhého obchodního centra.

Zkoušejte, která barva se hodí k fasádě vašeho domu či k plotu. Zámková dlažba se je ideální třeba právě na příjezdové cesty, zvládne totiž zátěž, je odolná a dobře odvádí vodu.

Chtějte pouze kvalitu

Dlažba je důležitým a nepřehlédnutelným prvkem. Nejde o malou investici, i když je tato dlažba levnějším řešením než třeba přírodní kámen. Vyhraďte si dost času na výběr vhodné firmy i konkrétního tvaru a barvy dlaždic. V tomto případě se vybíravost vyplatí. Určitě po položení dlažby nechcete zjistit, že se vám vlastně nelíbí, a po nějaké době konstatovat, že ani není zrovna kvalitní a dobře položená.

Jako u jiných zásadních investic, ani tady se nevyplatí příliš šetřit. Za peníze za opravy ani za ty nervy to nestojí. Při pokládání dlažby je důležité i to, co není vidět - tedy podloží. Když není dobře připravené, mohou se v dlažbě vytvořit prohlubně. V nich při prvním větším dešti vzniknou kaluže.

Trávník a dlažba zároveň?

Pokud se nechcete na vydlážděné ploše úplně vzdát trávy, můžete si pořídit zatravňovací dlažbu. Ta betonová ale v tomto případě není nejvhodnější. Bere totiž trávě vláhu. Zkuste raději plastové zatravňovací panely. Ty trávník o vodu nepřipraví a s váhou automobilu si také poradí.

--------------------------------------------------------------------------------

Zámková dlažba nebo dlažba jiného druhu - co si pořídit?

 

 

Právě se děje

Další zprávy