Prosinec na zahradě: Dokončete přípravu zahrady na zimu

Andrea Berniová
29. 11. 2012 11:00
Víte, na co v prosinci nezapomenout? Zbavte zahradu veškerého listí i plodů, než napadne sníh
Na péči o zahradu nezapomínejte ani v prosinci
Na péči o zahradu nezapomínejte ani v prosinci | Foto: Reuters

V listopadu jste se neúnavně zbavovali listí spadaného ze stromů. Plody, které popadaly na zem, bylo nutné posbírat, aby nehnily nebo nelákaly hlodavce, například myši a hryzce. Jehličnaté stromy jste dostatečně zalili, ovocné keře zase přihnojili. Naposledy jste posekali trávník a provedli jeho rekuperaci.

Většinu prací, které je potřeba před zimou na zahradě provést, už tedy máte za sebou. Zbývá ještě něco?

Během prosince už žádné květiny nekvetou, nemusíte tedy odstraňovat jejich odkvetlé části. Veškeré listí už by mělo být sklizené - jinak začne tlít. Ze stromů také sundejte suché listy, které nespadaly.

Co byste v prosinci ještě měli udělat?

I když máte pocit, že jste udělali vše, co bylo nutné, a zahrada už vás nepotřebuje, nemusí to být pravda. Vzpomeňte si na ni ještě, až napadne sníh. Záhony jste sice pokryli chvojím, ale co ovocné a okrasné stromy? Je potřeba z nich pravidelně odstraňovat nánosy sněhu, aby jim jeho tíha nepolámala větve. Listnaté i jehličnaté stromy zalévejte, dokud nezačne mrznout.

Pokud jste na podzim objevili stromy napadené chorobami či škůdci, je nejvyšší čas tyto rostliny zlikvidovat. Za nízkých teplot se totiž choroby či škůdci nešíří tak snadno na další stromy.

Pozor na zmrzlý trávník

Co se týče trávníku, snažte se po něm příliš nešlapat, když mrzne. Mohli byste ho totiž poškodit a na jaře by vás čekalo víc starostí s jeho obnovováním.

V prosinci už rozhodně prohlédněte, případně očistěte a následně ukliďte nářadí i zahradní techniku. Najděte pro ně suché místo, kde nebudou překážet.

Zahrada nemusí na přelomu podzimu a zimy vypadat šedivě. Pokud pěstujete rakytník, hloh nebo cesmínu, budou vaši zahradu zdobit jejich barevné plody.

 

Právě se děje

Další zprávy