Dobrá adresa? Cena bytu se může zvýšit až o 20 procent

Andrea Berniová
21. 8. 2013 16:00
Byty v centru města jsou o poznání dražší než ty v okrajových částech
Co se může projevit na ceně bytu?
Co se může projevit na ceně bytu? | Foto: Panel Plus/ Jaroslav Hejzlar

Cena bytu závisí na mnoha faktorech. Je to například poloha bytového domu v rámci obce. Byty v centru mívají vyšší hodnotu než ty v okrajových částech měst. S tím souvisí i možnosti dopravy.

"Dostupnost MHD a blízkost zastávky je rozhodující pro starší občany bez auta. Mezi další faktory patří vlastnictví bytu, jeho stav, velikost, měsíční náklady, patro, balkon a sousedé," říká Gabriela Machovská, manažerka realitní kanceláře Sting.

Rozhoduje dostupnost MHD i blízkost školy

Podle Otakara Schumy, realitního makléře společnosti Maxima Reality, rozhoduje dále stav domu, stav bytu, velikost bytu a jeho dispoziční řešení, ale také výhled. Atraktivita okolí a dostupnost MHD pak může cenu bytu změnit až o 20 %.

"Faktory jako atraktivita okolí, dopravní dostupnost, ale také blízkost obchodů, lékaře, školy nebo zelených ploch k rekreaci hrají při výběru bytu zásadní roli a výrazně se tedy promítají do prodejních cen," dodává Michal Martinek z firmy Avareal. Nejdražší jsou byty v Praze a dalších velkých městech jako je Brno, Olomouc, Hradec Králové či Plzeň.

Naopak levnější bývají byty v západních a severních Čechách, v lokalitách s vyšší nezaměstnaností.

Rekonstrukce těsně před prodejem? Ne vždy

Stav bytu je možné ještě před prodejem vylepšit.

"Rekonstrukce dokáže také zvýšit hodnotu bytu, ale nemusí se vyplatit. Je potřeba mít na paměti, že tuto částku musí pak majitel odečíst od prodejní ceny bytu. Ne vždy se také rekonstrukcí trefíte do vkusu budoucího kupujícího," dodává Otakar Schuma z Maxima Reality.

Rekonstrukcí bytového jádra či podlah, anebo například výměnou oken většinou nestoupne hodnota bytu natolik, aby se jeho majiteli rekonstrukce vyplatila.

"Vždy radím, aby majitel vzal kalkulačku, napočítal cenu rekonstrukce a zjistil tak, jestli mu rekonstrukce cenu navýší. Podle toho se rozhodne, jak bude postupovat," říká k tomu Jana Palová z realitní kanceláře Avapo. Vyplatí se ale byt nově vymalovat a uklidit, například vytřít podlahy a umýt okna.

Předražený byt se jen tak neprodá

Častou chybou při prodeji bytu je jeho nabízení velkému množství realitních kanceláří, nemovitost pak nepůsobí věrohodně. Prodej může znesnadnit také příliš vysoká, nereálná cena bytu zvolená jeho majitelem. 

"Neprodejná nemovitost se pak v inzerci postupně "okoukává", neúspěšná prezentace vede k nejrůznějším spekulacím a otázkám ohledně případných vad a problémů s nemovitostí spojených," dodává Martinek.

 

Právě se děje

Další zprávy