Rekonstrukce bytového jádra: krásná koupelna na dosah

Andrea Berniová
17. 10. 2012 11:45
Pusťte se konečně do rekonstrukce nudné panelákové koupelny. Výsledek bude stát za to
I vlastní koupelna se vám může líbit
I vlastní koupelna se vám může líbit | Foto: SIKO Koupelny

Bydlíte v paneláku? Kdysi byly všechny byty v panelových bytech stejné - kuchyňské linky měly stejný dekor a madla, rozmístění pokojů se u jednotlivých bytů nad sebou nelišilo a také koupelny byly jednotné - vládlo jim linoleum a umakart. Obyvatelé panelákových bytů si je ale čím dál častěji přizpůsobují podle sebe.

Bourají příčky a celý byt přestavují, kupují novou kuchyňskou linku a také se pouštějí do rekonstrukce bytového jádra. Proč byste to nemohli zkusit i vy? Vždy jste snili o větší koupelně s rohovou vanou či toaletě obložené veselými dlaždicemi? Můžete je mít.

Umakart má hned několik nevýhod. Kromě toho, že nevypadá příliš moderně ani originálně, nabízí jen mizernou akustickou izolaci a plísním se na něm opravdu líbí. Obklady, které si sami vyberete, budou určitě vypadat lépe a vy konečně budete se svou koupelnou spokojení.

Chcete větší koupelnu?

Když už se pouštíte do rekonstrukce bytového jádra, přemýšlejte, jestli kromě jeho vzhledu nechcete pozměnit i rozměry. Bude to na úkor prostoru v jiné části vašeho bytu, ale někdy je důležitější mít o trochu větší koupelnu, kde se alespoň můžete otočit.

Pokud nechcete ukrajovat místo ze zbytku bytu, můžete alespoň spojit toaletu a koupelnu v jednu místnost. Při chytrém rozmístění koupelnového nábytku, vany, toalety a umyvadla získáte mnohem víc prostoru.

Pokud byste chtěli mít přesnou představu o tom, jak bude vaše koupelna po rekonstrukci vypadat, nechte si v koupelnovém studiu zhotovit 3D návrh.

A jaké materiály se při přestavbě koupelny používají nejčastěji? Mohou to být sádrokartonové desky přišroubované na ocelové profily. Dalším častým materiálem jsou pórobetonové tvárnice.

 

Právě se děje

Další zprávy