Chcete se doma zahřát? Pořiďte si domácí saunu

Andrea Berniová
8. 1. 2013 16:21
Můžete si nechat postavit finskou saunu. Méně náročné ale bude, když si pořídíte infrasaunu
Můžete mít domácí saunu
Můžete mít domácí saunu | Foto: Profimedia.cz

Máte rádi zimu? Pokud nepatří mezi vaše oblíbená roční období, nejspíš se venku zdržujete co možná nejkratší dobu a vždy rychle spěcháte do vyhřátého interiéru. Tam si zpříjemníte náladu horkým čajem a vzpomínáte na léto.

Pokud vám chybí teplo, jste stále promrzlí, nebo máte dokonce kvůli zimě zdravotní problémy, přemýšlejte třeba o návštěvě sauny. Ta zvýší vaši obranyschopnost a také tělesnou kondici. Možná se vám ale do veřejné sauny či wellness centra chodit nechce chodit nechce. Co kdybyste si pořídili saunu domů?

Nechte si postavit finskou saunu

Pokud máte dostatek místa i peněz, můžete mít doma klasickou (finskou) saunu. Asi nejlepší je nechat si ji kompletně postavit od specializované firmy. Nemusíte se o nic starat a budete mít jistotu profesionálního provedení - pokud ovšem vyberete osvědčenou firmu s dobrými referencemi.

Můžete také postavit saunu svépomocí. Budete ale muset dát pozor třeba na dokonalou izolaci stěn i stropu sauny, zvolit pro ni i vhodnou podlahu i materiál na stěny a zajistit dostatečnou ventilaci.

V infrasauně se vám bude lépe dýchat

Pokud se bojíte zásahů do stavby, přemýšlejte o infrasauně. Tu můžete mít dokonce i v bytě. Pokud se vám v klasické, tedy finské sauně špatně dýchá kvůli horkému vzduchu, bude pro vás právě infrasauna ideálním řešením.

V tomto typu sauny vás zahřeje infračervené záření. To příliš neohřeje vzduch, ale přímo lidské tělo. Bude se vám tedy dýchat lépe, ale svůj účel sauna splní. Infrasauna může mít i poměrně malé rozměry, je napájena z elektrické sítě a nevytváří páru. Proto je vhodná třeba i do bytu. Žádné stavební úpravy nebudou třeba.

 

Právě se děje

Další zprávy