Téměř každý dům je pojištěný, domácností jen polovina

Věra Tůmová
31. 5. 2012 8:35
Pojistit si dům považují Češi za větší samozřejmost než pojistit si domácnost
A man picks up debris from a damaged home in Thurman, Iowa
A man picks up debris from a damaged home in Thurman, Iowa | Foto: Reuters

Praha - Zatímco většina rodinných domů je v České republice pojištěná, u domácností to platí jen o každé druhé. Potvrzují to například i statistiky, které zveřejnila největší tuzemská pojišťovna Česká pojišťovna.

Jedním z hlavních důvodů, proč si Češi rodinný dům pojistí a domácnost nikoliv, je například fakt, že si často zaměňují pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti, nebo tyto dva typy pojištění vůbec nerozlišují.

„Jedním z důvodů této nerovnováhy je i skutečnost, že lidé často považují pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti za dva různé názvy pro jeden produkt," potvrzuje také Eva Kočková z České pojišťovny a dodává, že pro správnou pojistnou ochranu majetku je třeba mít sjednaná obě tato pojištění.

Jak si pojistky neplést…

Zcela zásadní tedy je, abyste si nepletli pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Pojištění nemovitosti se týká především stavby a stavebních součástí nemovitosti. Pokrývá vše, co je pevně spojeno s nemovitostí. Lidově řečeno: „Vše, co zbude v bytě/domě, když jej otočíte hlavou vzhůru a vysypete vybavení."

Pojištění domácnosti pak zahrnuje hlavně kompletní zařízení domu či bytu včetně osobních věcí, jako jsou mimo jiné oděvy, hygienické věci, klenoty, starožitnosti či audio-video technika a věci zvláštní hodnoty. Součástí této pojistky může být i částečné pojištění stavebních součástí.

Podrobnější informace o tom, jak si co nejlépe pojistit svoji nemovitost, se dočtete v našem Desateru pojištění nemovitosti vlevo vedle článku


Pojistka není na věčnost

Podle odborníků na pojištění majetku se vyplatí pojistku také aktualizovat vždy, když nastane jakýkoliv důvod. „Například pokud klient přistaví patro nebo provede rekonstrukci, měl by si pohlídat i adekvátní navýšení pojistné částky, protože stavebními úpravami svoji nemovitost zhodnotil," popisuje Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

A to samé platí podle něj také v případě, kdy si například pořídíte nové vybavení do domácnosti. Zejména se to týká elektroniky, počítačů a audio-vizuální techniky, které lidé čas od času vyměňují za nové s novými funkcemi.

Současně se vyplatí sledovat růst cen ve stavebnictví a hlídat si rozdíl mezi hodnotou majetku a pojistnou částkou. V opačném případě je vhodné sjednání tzv. indexace, která růst cen„pohlídá". Automatická indexace se podle Cívky provádí v případě, že s ní klient v pojistné smlouvě souhlasí. Zároveň ale indexaci můžete kdykoliv odvolat.

--------------------------------------------------------------------------------

Vyberte si výhodné pojištění majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy