Benzinky už nemají důvod zdražovat. Přesto nyní platíme o třetinu více než před rokem

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
18. 11. 2021 15:12
Benzin je v Česku nejdražší od konce října 2012 a za naftu motoristé platili více naposledy v půlce října 2014. V meziročním srovnání je teď Natural dražší o 9,50 koruny a diesel zhruba o devět korun. Podle oslovených analytiků ale růst cen, který trvá od začátku roku, postupně končí. Na čerpacích stanicích v některých krajích oproti minulému týdnu dokonce zlevnili.
Foto: Reuters

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,18 koruny, před týdnem byl o čtyři haléře levnější. Průměrná cena nafty zůstala na 36,05 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. 

"Pro ceny pohonných hmot jsou důležité v podstatě pouze tři položky - cena ropy na světových trzích, kurz amerického dolaru a marže obchodníků," vysvětluje ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

"Zejména v posledních dvou měsících - v září a říjnu - ceny ropy celkem svižně rostly, za tyto dva měsíce celkem o více než 20 procent. Silnější byl i americký dolar. Vůči koruně zdražil o více než čtyři procenta. Počátkem září stál dolar méně než 21,40 koruny, koncem října se již za jeden dolar platilo více než 22,20 koruny," popisuje důvody zdražování.

Dosavadní listopadový vývoj ale podle něj naznačuje, že to nejrychlejší zdražování je za námi. V některých regionech Česka ceny pohonných hmot tento týden dokonce opět zamířily lehce dolů. Oproti minulému týdnu mírně poklesly v Libereckém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Na jihu Čech stojí benzin stejně jako před týdnem.

Nafta pak zlevnila v Královéhradeckém, Plzeňském, Ústeckém, Středočeském, Jihočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Její cena klesla také v Praze.

Podle Vejmělka sice průměrné ceny pohonných hmot kvůli setrvačnosti ještě chvíli porostou, ale už ne tak výrazně. "Oproti říjnovým +5,8 procenta bude cenový vzestup sotva poloviční. Za prosinec bychom meziměsíčně poprvé po roce měli vidět pokles cen pohonných hmot, i když bude zřejmě pouze symbolický do jednoho procenta. Z meziročního pohledu bude zdražování kulminovat v tomto měsíci, kdy ceny pohonných hmot budou oproti loňskému listopadu výše zhruba o 30 procent," předpovídá ekonom.

Možnosti dalšího růstu cen pohonných hmot jsou podle Lukáše Kovandy z Trinity Bank nyní již prakticky vyčerpané. "Pokud nyní budou čerpací stanice zdražovat, spíše využívají všudypřítomných mediálních zpráv o inflaci a navyšují si své marže," domnívá se ekonom.

Meziroční inflace v říjnu výrazně stoupla na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta a byla nejvyšší od října 2008. Zrychlení inflace bylo zároveň nejvýraznější od ledna 2012. Inflace přitom podle ekonomů má svůj vrchol stále ještě před sebou a ve zbytku letošního roku a na počátku příštího roku se dostane zřejmě až k sedmi procentům. 

Foto: ČSÚ

Ke zdražování teď podle Kovandy nemají české benzinky žádný pádný důvod. "Jelikož cena ropy Brent v porovnání se svými maximy z konce října je nyní zhruba o osm procent levnější. Poprvé od začátku října se prodává za méně než 80 dolarů za barel," dodal Kovanda.

Podobný názor má analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Pohonné hmoty by měly být zhruba na vrcholu aktuálního zdražování. Ceny ropy už od posledního říjnového týdne míří dolů, a to i v korunovém vyjádření, a na cenách benzinu a nafty zatím sledujeme zpomalení růstu," popisuje situaci.

"Jestli se ceny pohonných hmot pouze stabilizují, nebo opravdu poklesnou, rozhodne opět ropa. Příznivě ovšem vypadá očekávané smazávání mezery mezi poptávkou a nabídkou, kterému má dopomoci nejen těžba, ale přechodně i ropa ze strategických rezerv," dodává Vlk.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento týden uvedla, že ceny ropy by se díky vyšší nabídce mohly začít snižovat. Generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammed Barkindo pak předpověděl, že na trhu s ropou již příští měsíc vznikne převis nabídky nad poptávkou, který bude pokračovat také v příštím roce.

Vývoj ceny severomořské ropy Brent

Foto: Kurzy.cz

Nicméně názor, že by se trh s ropou mohl začít stabilizovat, nesdílí někteří velcí obchodníci s energiemi.

Například zástupci druhého největšího nezávislého obchodníka s ropou, společnosti Trafigura Group, se podle agentury Reuters nechali slyšet, že trh s touto komoditou je "velmi, velmi napjatý" a podle generálního ředitele a předsedy Trafigury Jeremyho Weira je v dlouhodobém horizontu možná cena až 100 dolarů za barel.

Italská ropná společnost Eni podle agentury Bloomberg také nedávno uvedla, že by ceny 100 dolarů za barel skutečně dosáhnout mohly, i když pravděpodobně jen na krátkou dobu.

Oslovení analytici předpokládají, že ceny pohonných hmot porostou i v příštím roce. "Pro rok 2022 předpokládáme, že ceny pohonných hmot budou v průměru oproti letošnímu roku vyšší zhruba o sedm procent," dodává Vejmělek z Komerční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy