Zdražování překvapilo i analytiky. Ceny jídla, bydlení i benzinu letí rychle vzhůru

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 11. 10. 2021 12:20
Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku potřetí za sebou výrazně zrychlil. V září se inflace zvýšila na 4,9 procenta, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Vyšší meziroční růst byl naposledy v roce 2008. Vývoj ovlivnily zejména ceny za bydlení a dopravu. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Analytici zrychlení inflace očekávali, předpokládali ale nižší tempo. Zářijová meziroční inflace byla také o 1,7procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v prognóze. 

"Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Vedle nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny za vodné a stočné proti loňskému září shodně o 5,5 procenta. Náklady na dopravu se zvýšily o 9,6 procenta. Za alkohol a tabák se platilo o 12,3 procenta více. Ceny oděvů a obuvi byly meziročně vyšší zhruba o deset procent.

Zdražují také potraviny a nealkoholické nápoje. Například za polotučné mléko se letos v září platilo o 7,3 procenta více než před rokem, oleje a tuky zdražily o 14 procent a zelenina téměř o sedm procent. "Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,5 procenta," uvedli statistici. Naopak o 4,7 procenta zlevnil zemní plyn.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta. Proti srpnu rostly například ceny elektřiny, oděvů, tabáku či automobilů. Vyšší byly také poplatky v mateřských školách či školné na soukromých gymnáziích a středních soukromých školách. 

Deset měsíců v řadě pak zdražují pohonné hmoty. Pondělní data společnosti CSS pak potvrdila, že ceny pohonných hmot rostou i nadále. Podle údajů CSS překročila průměrná cena benzinu Natural 95 překročila 35 korun za litr. Benzin je tak nyní nejdražší od konce listopadu 2014, v neděli stál v průměru 35,11 koruny za litr. Skokově stoupá i cena nafty, za týden vzrostla o více než korunu, v neděli ji čerpací stanice nabízely v průměru za 33,56 koruny za litr.

Kvůli končící letní sezoně naopak o pětinu zlevnily ceny za rekreaci. Nižší byly ve srovnání se srpnem ceny zeleniny, zejména brambor. Kilogram se v září prodával za 12,12 koruny, což bylo nejméně od loňského listopadu.

Statistici v pátek zveřejnili také vývoj cen v dovozu a vývozu za srpen. "V srpnu 2021 výrazně vzrostly meziroční ceny, ve vývozu o 8,6 procenta a v dovozu o 9,4 procenta. Nadále pokračoval trend značného meziročního růstu cen minerálních paliv a ostatních surovin. V meziměsíčním i meziročním srovnání se zvýšily zejména ceny železa, oceli a dřeva," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,3 procenta a dovozní ceny o 0,3 procenta vzrostly. 

Inflace do konce roku překoná pět procent 

Analytik BH Securities Štěpán Křeček upozornil, že růst cen se skutečně týká drtivé většiny zboží a služeb. Nejvíce problematický je podle něj zrychlující růst cen nájemného, který může vytvářet sociální problémy. "K tomu ještě musíme připočíst zdražování vodného a stočného i skokový růst cen energií, který se projeví v následujících měsících," uvedl Křeček. 

Také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler upozornil, že hlavní příčina zrychlení inflace šla stejně jako v srpnu na vrub cenám bydlení.

"Zde se projevu pokračující dvouciferný růst cen nemovitostí a také cen stavebního materiálů, který zrychluje růst položky tzv. imputovaného nájemného, neboli nákladů na pořízení a údržbu vlastnického bydlení. Tato položka je určitým specifikem měření inflace v ČR a nenachází se například v harmonizované metodice Eurostatu. I bez ní by však byl meziroční růst cen citelný, a dosáhl by v září 4,2 procenta po 3,6 procenta v srpnu," řekl Seidler. V ceně bydlení se podle něj dále odráží růst cen nájemného či cen souvisejících s opravou a údržbou domů a bytů.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je téměř jisté, že v posledním čtvrtletí roku se meziroční růst spotřebitelské inflace dostane významně nad pět procent. "Motorem celkové inflace se stanou ještě více než nyní náklady spojené s bydlením včetně dražších energií," varoval Novák.

Vývoj kolem inflace podle expertů zároveň povede k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb ČNB. Domnívá se tak například hlavní ekonom Deloitte David Marek. "V závěru roku by se mohla inflace ještě o něco zvýšit. Reakce centrální banky na sebe nenechala dlouho čekat a zvyšování sazeb nejspíše ještě neskončilo," uvedl.

Podle analytika UniCredit Bank Jiřího Poura lze téměř s jistotou tvrdit, že vrchol meziroční inflace v prosinci a lednu bude převyšovat pětiprocentní hranici. Proto také budou centrální bankéři i podle něho pokračovat v rychlém zvyšování úrokových sazeb.

 

Právě se děje

Další zprávy