Babiš chystá jednání v kauze H-System, klienti mohou dostat peníze i byty

ČTK ČTK
25. 7. 2018 15:23
Poškozeným v kauze H-System nabízí premiér mediaci ve sporu s konkurzním správcem. Soukromý podnikatel nabízí garsonky za minimální nájem, lidem by také mohl připadnout mimořádný příspěvek 51 150 korun od státu.
Klienti H-Systemu
Klienti H-Systemu | Foto: Ludvík Hradilek

Horoměřice/Praha - Bývalí klienti H-Systemu z družstva Svatopluk, kteří mají být vystěhováni, a konkurzní správce firmy spolu budou dále jednat a zprostředkovatelem jednání bude premiér Andrej Babiš (ANO). Strany sporu se na tom dohodly dnes s Babišem.

Členové Svatopluku mohou dostat příspěvek od státu a soukromý podnikatel jim nabízí byty. Možnosti pomoci zjišťuje i Středočeský kraj. Svatopluk musí podle verdiktu Nejvyššího soudu (NS) zveřejněného v úterý do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Týká se to asi 60 rodin. Poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc.

Lidé, kterých se rozhodnutí NS týká, si domy po krachu firmy H-System sami dostavěli a nechtějí je vyklidit. Tvoří ale jen část poškozených z kauzy H-System a podle NS má konkurzní správce Josef Monsport právo zpeněžit domy ve prospěch všech věřitelů.

Babiš se dnes s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem postupně setkal s Monsportem a představiteli bytového družstva Svatopluk. "Obě strany mají finanční představy, které jsou dost vzdálené. Ptali jsme se, co pro ně můžeme udělat, v tuto chvíli nás požádali o mediaci. Pan Monsport souhlasil a měli bychom se všichni sejít asi v pondělí," uvedl Babiš v tiskovém prohlášení.

Monsport i představitelé H-Systemu účast Babiše vítají. "My měli v minulosti vždy problém s ním (konkurzním správcem Monsportem) komunikovat, protože jeho zastupovali advokáti, a ti s námi jednat nechtěli," řekl Martin Junek ze Svatopluku.

"Zejména ze strany pana ministra jsem viděl, že zcela souhlasí s mojí argumentací, že jinak to nejde, pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde," uvedl po schůzce Monsport.

Svatopluk má podle Junka v současnosti jedinou možnost, a to obrátit se na Ústavní soud (ÚS). U něj by družstvo mohlo dosáhnout odkladu vystěhování. Je to sice výjimečné opatření, přesto letos ÚS rozhodl o odkladu nejméně v 16 kauzách různého charakteru, zjistila ČTK rešerší v databázi rozhodnutí.

ÚS se zatím nechtěl k možnému postupu vyjadřovat, protože dosud podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové žádnou stížnost v souvislosti s vystěhováním lidí z Horoměřic neobdržel.

Lidé, jimž soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování, by mohli v krátké době získat mimořádný příspěvek od státu na řešení krizové situace až 51 150 korun.

"Peníze by pak mohli použít například na úhradu nákladů spojených se stěhováním nebo zaplacení kauce bytu," uvedla prostřednictvím mluvčí resortu kandidátka na ministryni Jana Maláčová (ČSSD). Středočeský kraj také připravuje materiál, který by měl zahrnovat možné řešení v podobě finanční pomoci, řekla dnes hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Starosta Horoměřic Zdeněk Babka (ODS) zase oznámil, že dostal nabídku od soukromého podnikatele, který by lidem z družstva Svatopluk poskytl osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem.

Družstvo Svatopluk si mohlo před časem dotčené domy i s pozemky podle konkurzního správce odkoupit za 140 milionů korun. Na jednu z 56 rodin, kterých se to týká, by tak připadalo doplatit 2,5 milionu.

Znalecký posudek před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků v Horoměřicích na 230 milionů, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů, řekl Monsport. Družstvo ale podle něj nabídlo jen 20 milionů, což věřitelský výbor tehdy jednohlasně odmítl. O dnešních cenách odmítl správce spekulovat.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

Stavební bytové družstvo Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší konkurzní správce H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Monsport ale později vyzval obyvatele domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej.

Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli. V minulosti soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS ale nyní dospěl k opačnému závěru. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné.

Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu a v podstatě investovalo do cizího majetku. NS konstatoval, že družstvo tak šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu.

V jednom z rozsudků je popsáno, jakým způsobem pan Smetka přenášel kufry peněz panu Šloufovi do Lidového domu, říká Marvanová | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy