Známe pět finalistů Auta roku 2016 v Česku. Nechybí mezi nimi Škoda Superb

Ondřej Běhal
8. 12. 2015 18:03
Odborná porota složená ze 35 českých automobilových novinářů vybrala v prvním kole ankety Auto roku 2016 v ČR pětici finalistů. Ze třiceti nominovaných letošních novinek se do užšího výběru probojovaly Ford Mustang, Opel Astra, Subaru Levorg, Škoda Superb a Volvo XC90. Vítěz bude vyhlášen 16. února.
Škoda Superb nechybí mezi pěticí finalistů o české auto roku 2016.
Škoda Superb nechybí mezi pěticí finalistů o české auto roku 2016. | Foto: Radek Pecák

Finálovou pětici ankety Auto roku 2016 v České republice tvoří směs automobilů různých velikostí, typu karoserie i cen. Pětatřicet českých automobilových novinářů v roli porotců vybíralo ze třicet letošních novinek.

Do užšího výběru se nakonec probojovaly následující vozy - pořadatelé nezveřejnili počet nominací a řadíme je tedy podle abecedy: Ford Mustang, Opel Astra, Subaru Levorg, Škoda Superb a Volvo XC90. (Podrobné testy a ceníky vozů naleznete po kliknutí na jejich názvy.)

Ford Mustang míří na řidiče, kteří se chtějí jízdou bavit. Sportovní vůz s pohonem zadních kol a benzinovým osmiválcem, nebo přeplňovaným čtyřválcem pod kapotou, umožňuje divoké drifty. Jeho cena přitom nepřevyšuje běžné manažerské auto. Nabízí se jako kupé, nebo kabriolet.

Foto: Ford - Zdeněk Sluka

Nový Opel Astra zastupuje nižší střední třídu, tedy kategorii v Česku považovanou za rodinnou. Mezigeneračně hodně zhubl, díky čemuž už neláká jen na jízdní pohodlí, ale i radost. Za rozumné příplatky nabízí prvky výbavy typické pro dražší auta jako třeba LED světlomety nebo masážní sedadla.

Foto: Radek Pecák

Subaru Levorg patří mezi manažerské kombíky. Auto s výhradním pohonem všech kol, benzinovým motorem a automatickou převodovkou láká zejména skvělými jízdními vlastnostmi, což není pro střední třídu zcela typické.

Kombík rodinné velikosti s pohonem všech kol, který zaujme zábavnými jízdními vlastnostmi - to je novinka jménem Subaru Levorg. Zkoušeli jsme ho očima potenciálních zákazníků. | Video: Ondřej Běhal

Její další zástupce Škoda Superb pro změnu boduje vynikajícím poměrem ceny, výbavy a užitné hodnoty, což platí jak pro karoserii liftback tak kombi. U nového Superbu se jen těžko hledají slabiny proti konkurentům a potěší i šíří nabídky zahrnující také pohon všech kol s několika různými motory.

Auto působí elegantně i sportovně zároveň.
Auto působí elegantně i sportovně zároveň. | Foto: Radek Pecák

Velký vůz kategorie SUV, nová generace Volva XC90, zaujal porotce originálním designem a nekompromisní bezpečností. Volvo zatím jako jediný automobil dokázalo získat v nezávislých testech Euro NCAP plných sto procent při hodnocení asistenčních systémů řidiče.

Foto: VOLVO

V další fázi ankety rozdělí porotci mezi jednotlivé vozy celkem 25 bodů. Každý z nich musí jasně určit vítěze, žádný model nemůže od jednoho porotce dostat více než deset bodů. Auto roku 2016 v ČR bude vyhlášeno 16. února 2016.

Aktuálně.cz má v porotě dva redaktory. Ondřej Běhal volil následující finálovou pětici: Ford Mustang, Opel Astra, Subaru Levorg, Suzuki Vitara a Škoda Superb. Jan Markovič vybral Audi Q7, Opel Astra, Subaru Levorg, Škodu Superb a Volvo XC90.

 

Právě se děje

Další zprávy