Známe Evropské auto roku. Tentokrát není na elektřinu

Radek Pecák Radek Pecák
5. 3. 2013 7:02
Volkswagen Golf získal titul těsně před zahájením ženevského autosalonu
Foto: Radek Pecák

Ženeva - Novým Evropským autem roku se v pondělí v Ženevě stal Volkswagen Golf VII. Vítěz byl vyhlášen v areálu ženevského výstaviště, kde v úterý začíná první ze dvou letošních nejvýznačnějších autosalonů pořádaných na evropském kontinentu.

Vítěz vzešel z hlasování členů odborné novinářské poroty. Ta nejprve v prvním kole rozhodovala, které z 35 vozů postoupí do finálové osmičky.

Toto logo bude moci vítězný vůz celý rok vozit.
Toto logo bude moci vítězný vůz celý rok vozit. | Foto: Aktuálně.cz

Mezi nejlepší osmičkou byly kromě VW Golf také (bez uvedení pořadí) Ford B‑Max, Hyundai i30, Mercedes-Benz třídy A, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT86 a Volvo V40.

Za Volkswagenem Golf skončil, obdobně jako v anketě o České auto roku, vůz Toyota GT86/Subaru BRZ, třetí bylo Volvo V40.

O pořadí mezi téměř šesti desítkami porotců rozhodoval i jeden z České republiky.

V posledních letech vítězily elektromobily

Vítězný vůz je po dvou letech opět první, který pohání běžný spalovací motor.

Předloni totiž zvítězil elektromobil Nissan Leaf a vloni dvojice elektromobilů s prodlouženým dojezdem, které jsou sourozenci z koncernu General Motors. Šlo o Chevrolet Volt a Opel Ampera.

Golf dosáhl na prestižní titul ve své historii již podruhé. Poprvé se Evropským autem roku stal v roce 1992. Tehdy šlo o třetí generaci.

Nová auta z letošní Ženevy. Seznamte se

Podívejte se na finalisty evropské i světové ankety

 

Právě se děje

Další zprávy