Změř si svého piráta. Tvůrci aplikace, která z mobilu udělá radar, se raději skrývají

Martin Přibyl Martin Přibyl
19. 4. 2022 10:14
Ve Velké Británii si uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Android mohou stáhnout speciální aplikaci Speedcam Anywhere, která jim umožní měřit rychlost projíždějících aut. Její tvůrci tak chtějí zvýšit bezpečnost na silnicích. Ne všichni uživatelé ale pro to mají pochopení.
Foto: Google, Future Transport

Princip Speedcam Anywhere není nikterak komplikovaný. Jedná se o analýzu krátkého videa s využitím umělé inteligence, aplikace na základě záběru a značky vozu identifikuje typ a rok výroby a pak si zaznamená chvíle, kdy přední a zadní kola vozu projela jedním určeným bodem. Ze znalosti délky rozvoru a času mezi těmito okamžiky spočítá rychlost auta v daném okamžiku.

Maximální odchylka by přitom měla být +/- 3,2 kilometru za hodinu, což odpovídá i přesnosti klasických policejních radarů. Ty se však zatím z každého chytrého mobilu nestanou, protože aplikaci chybí příslušné schválení.

Tvůrci doufají, že se s využitím dat zatím povede vytipovat místa, kde lidé často rychlost porušují, a na tato místa nasměrovat policii, případně se tyto lokality povede nějak upravit, aby na nich již k porušování rychlosti nedocházelo. Za každé změřené auto vygeneruje aplikace zprávu, kde uvádí, jak jeho konkrétní rychlost snížila bezpečnost dopravy a zvýšila emise škodlivin.

Za programem stojí skupina odborníků na umělou inteligenci, kteří pracovali v technologických společnostech kalifornského Silicon Valley a také na britských univerzitách. Jejich záměrem je zvýšit bezpečnost na silnicích. "Každý rok se u nás při nehodách vážně zraní 20 000 osob, jak to číslo snížit? Z rychlostního limitu musíme udělat odstrašující věc," uvedl pro britský Guardian zakladatel aplikace, který si nechá říkat jen Sam.

Důvodem, proč chce zůstat v anonymitě, je to, že bohulibý záměr vývojářů se zcela nesetkal s pochopením veřejnosti. "Dostáváme celou řadu výhružných e-mailů," potvrdil Sam Guardianu. Aplikace podle něj dělí veřejnost na dva tábory, jedni si myslí, že se jedná o dobrý nápad, druzí mluví o Velkém bratru.

Guardian cituje i jednu z recenzí na obchodě Google Play. "Ve východním Německu tajná policie Stasi vyzývala občany, aby jí hlásili, když jejich sousedé i jen drobně poruší sociální pravidla. Gratuluji, že jste to celé zmodernizovali. Jestli jste to nepochopili, tohle je sarkasmus. Tato aplikace je mi odporná."

Google je také jediný, kdo zatím aplikaci nabízí, nejprve se přitom zdráhal ji do svého obchodu zařadit. Tvůrci ho prý museli přesvědčit, že rychlost skutečně umělá inteligence zvládne změřit z krátkého videa natočeného na mobilní telefon. Apple pak Speedcam Anywhere k distribuci prostřednictvím svého AppStore nepovolil.

Aplikace také zatím funguje pouze ve Velké Británii. Informace o vozidlech sbírá z tamního registru. Tvůrci by ji však rádi zpřístupnili i k použití v dalších zemích, v plánu jsou v první řadě Spojené státy americké.

 

Právě se děje

Další zprávy