Vzácné Ferrari míří do aukce. Mohlo by se vydražit až za 650 milionů korun

Jan Markovič Jan Markovič
Aktualizováno 21. 4. 2016 22:03
Aukční síň Sotheby's na své květnové dražbě v americkém Monterey nabídne k prodeji velmi vzácné otevřené Ferrari. Model 275 GTS/4 NART Spider z roku 1968 existuje jen v desítce exemplářů a na aukcích se prodává výjimečně. Naposled to bylo před třemi lety, kdy vyměnil majitele za 27,5 milionu dolarů, tedy asi 650 milionů korun.
Konkrétní prodávaný model s číslem karoserie #11057 je posledním z celé série.
Konkrétní prodávaný model s číslem karoserie #11057 je posledním z celé série. | Foto: RM Sotheby's

Ferrari 275 GTS/4 NART Spider je opravdovou sběratelskou lahůdkou. Jde totiž o speciální edici, jejíž označení NART znamená „North American Racing Team“. Za výrobou unikátní série stojí americký prodejce Ferrari Luigi Chinetti, který chtěl zlepšit prodeje tím, že zákazníkům představí limitovanou edici otevřeného sportovního vozu. Mělo vzniknout 25 kusů, nakonec jich ale pro nezájem bylo jen 10.

Konkrétní prodávaný model s číslem karoserie #11057 je posledním ze série. Kupodivu ale napoprvé nenašel majitele v USA, nýbrž ve Španělsku, konkrétně v Madridu. U svého prvního pána vydržel celých 14 let. V osmdesátých letech si jej pořídil švýcarský sběratel, aby se v polovině devadesátých let auto přesunulo do Velké Británie.

Vůz už není v originálním stavu. Aktuální červená barva se na něm objevila až v roce 2001. Původní lak byl šedý. Změnil se také interiér, k jeho obnově došlo před sedmi lety. Kromě těchto změn by ale už vše mělo být původní. Souhlasí čísla karoserie a motoru, což je pro sběratele významný faktor.

Auto se tedy může pochlubit originálním benzinovým dvanáctiválcem Colombo z továrny v Maranellu. Po Ferrari 275 GTS/4 řada sběratelů prahne díky jeho specifickému stylu. Vůz se také objevil na stříbrném plátně ve filmu Aféra Thomase Crowna.

Kvůli vzácnosti modelu a velmi málo příležitostem k jeho koupi, se čeká během aukce síně Sotheby's, která proběhne 15. května v kalifornském Monterey, souboj sběratelů. Auto by tak mohlo dosáhnout až na částku 27,5 milionu dolarů (650 milionů korun), za kterou se obdobný model prodal v roce 2013. Někteří ale hádají v přepočtu „jen“ okolo 400 milionů korun. Uvidí se v polovině května.

 

Právě se děje

Další zprávy