Volvo jako první začne příští rok prodávat auta bez klíčků. Nahradí je aplikace v mobilním telefonu

Ondřej Běhal
19. 2. 2016 16:29
Inteligentní klíče nebo karty od aut, které není třeba strkat do zapalování, ale stačí je mít u sebe v kapse, nejsou nic nového. Volvo jde ale ještě dál. Místo těchto zařízení bude od příštího roku jako první automobilka na světě nabízet pouze aplikaci v mobilním telefonu, která klíček nahradí. Majitel nebo uživatel auta si díky ní vůz odemkne i nastartuje. Digitální klíč může poslat s omezenou platností členům rodiny nebo kamarádům. Systém budou využívat i půjčovny a firmy zabývající se sdílením aut. Volvo novinku představí poprvé příští týden na Světovém mobilním kongresu v Barceloně.
Klíček, nebo karta od vozu? U Volva bude příští rok stačit aplikace v telefonu.
Klíček, nebo karta od vozu? U Volva bude příští rok stačit aplikace v telefonu. | Foto: Volvo

Automobilové klíčky se v posledních letech hodně změnily. Zvlášť u dražších vozů už často nemají podobu klasického klíče, ale spíše krabičky nebo karty, kterou stačí mít v kapse. Přesto je chystaná novinka Volva revolucí. Jako první chce totiž v příštím roce přesunout funkci klíče do aplikace v mobilním telefonu. Označuje ji jako "digitální klíč".

Aplikace obsahující digitální klíč.
Aplikace obsahující digitální klíč. | Foto: Volvo

Aplikace využívající bezdrátovou technologii bluetooth zprostředkuje všechny funkce fyzického klíče jako je zamykání a odemykání dveří a víka kufru nebo startování motoru. Zároveň má majitelům vozu podle Volva zajistit větší flexibilitu a poskytnout nové možnosti, jak využívat a půjčovat své auto. 

Prostřednictvím telefonu může majitel odeslat digitální klíč od svého auta členům rodiny, přátelům nebo kolegům, aby jej mohli v případě potřeby bez komplikace využít. Automobilka předpokládá rozsáhlé využití novinky u autopůjčoven nebo firem podnikajících v nově se vytvářejícím byznysu umožňujícím sdílení aut.

Foto: Volvo

"Bude to fungovat podobně jako u palubní vstupenky do letadla, kterou si můžete nechat poslat na mobil. Auto si předem zamluvíte, zaplatíte a půjčovna vám zašle GPS souřadnice, kde ho najdete, a klíč. Odpadne návštěva kanceláře, čekání ve frontách u přepážek. Prostě si třeba na letištním parkovišti rovnou dojdete k pronajatému autu, pomocí aplikace ho odemknete a odjedete. Až vůz vrátíte zpět, právo na jeho používání skončí," nastiňuje využití novinky v praxi Petra Doležalová z české pobočky Volva.

Klasický klíč, nebo digitální klíč v mobilu? Volvo dá na vybranou.
Klasický klíč, nebo digitální klíč v mobilu? Volvo dá na vybranou. | Foto: Volvo

Novinka má i své stinné stránky. Pokud se vám mobilní telefon vybije, ztratíte ho, nebo vám ho někdo ukradne, dostanete se do problémů. Volvo tvrdí, že pokud budou lidé i nadále preferovat fyzický klíč, dostanou ho.

Inovativní technologii bezklíčového vozu Volvo poprvé představí 22.-25. února na Světovém mobilním kongresu v Barceloně na stánku společnosti Ericsson. Příští rok bude technologií digitálního klíče vybaven omezený počet sériově vyráběných vozů. Automobilka zatím nechce prozradit, jaký model se stane pionýrem v této oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy