Známe finalisty Evropského auta roku. Šanci má i Škoda Superb

Jan Markovič Jan Markovič
15. 12. 2015 17:07
Odborná porota vybrala v prvním kole hlasování sedm vozů, které poslala do finále ankety o Evropské auto roku (COTY). Je mezi nimi i Škoda Superb, která se ocitla ve společnosti BMW řady 7, Audi A4 nebo Volva XC90. Porota je složená z motoristických novinářů, Česko má mezi hlasujícími jednoho zástupce.
Foto: Škoda Auto

Porota ankety Evropské auto roku 2016 (COTY) vybrala ze čtyř desítek uchazečů sedm finalistů, kteří postupují do posledního kola v boji o titul. Vítěz bude slavnostně vyhlášen 29. února příštího roku na autosalonu v Ženevě.

Mezi porotci tentokrát bodovaly vozy rozličných kategorií. Nechybí SUV, kompaktní hatchback, luxusní sedany nebo sportovní roadster. Pro Česko je příjemnou zprávou, že se do finále probojovala i Škoda Superb (její podrobný test najdete zde).

Velký boj se strhne zřejmě mezi trojicí luxusních sedanů. Ve střední třídě to je Audi A4, která právě vstupuje na český trh. Na sportovní notu vsadil Jaguar XE. Velká pozornost padá také na novou generaci vlajkové lodi mnichovské automobilky. BMW 7 zaujme třeba parkováním na dálkové ovládání.

Po letech dlouhého čekání se do finále dostává také Volvo XC90. Švédský model má prostorný luxusní interiér a sadu bezpečnostních asistentů. Něco se najde ale i pro méně majetné. Jde o povedený hatchback nižší střední třídy Opel Astra a sportovně střižený roadster Mazda MX-5, který má širokou základnu skalních fanoušků.

V anketě COTY hlasuje mezinárodní porota složená z motoristických novinářů. Poměr zastoupení jednotlivých zemí se liší podle velikosti trhu. Česká republika má v porotě jediného zástupce.

 

Právě se děje

Další zprávy