Odbory tlačí na Volkswagen. "Pořádně si zakroužkujte 1. prosinec," hrozí vyjednavači

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
před 2 hodinami
Německá odborová centrála IG Metall dnes pohrozila výstražnou stávkou v německých závodech automobilky Volkswagen. Odboráři po vedení požadují jasné informace ohledně případného zavírání provozů a propouštění, které označují za historickou chybu. Dnes o tom informují zahraniční média. Odbory jednají v Hannoveru s vedením firmy o mzdách, požadují jejich sedmiprocentní růst.
Výroba VW ID.4 v Emdenu.
Výroba VW ID.4 v Emdenu. | Foto: Volkswagen

"Očekáváme odpovědi ještě dnes," řekl před začátkem jednání Thorsten Gröger, který je okresním odborovým předákem IG Metall a hlavním vyjednavačem za Dolní Sasko. "Pořádně by si měli zakroužkovat v kalendáři jeden den: 1. prosince," řekl Gröger před vyjednáváním nespokojeným zaměstnancům. Svou výzvu adresoval vedení VW a naznačil tím i den možné stávky zaměstnanců.

Zároveň podle webu deníku Frankurter Allgemeine Zeitung uvedl, že za skandál kolem dieselových motorů, chybný úsudek a za špatná rozhodnutí nemohou zaměstnanci, ale že jde o odpovědnost vrcholového vedení.

"Samozřejmě, že v současné době máme vážné problémy, pokud jde o ziskovost. Ale ty nevyřešíte tím, že budete vyhrožovat uzavřením závodu," uvedla šéfka podnikové rady zaměstnanců Daniela Cavallová. "O stejném významu jistoty zaměstnání a ziskovosti nelze vyjednávat," dodala.

Naopak člen představenstva zodpovědný za lidské zdroje Arno Meiswinkel argumentoval tím, že automobilka musí snížit náklady, aby si udržela konkurenceschopnost. "Německo zaostává za konkurencí. Naše klíčová značka Volkswagen je tím obzvláště zasažena. Hrozí, že nás mezinárodní konkurence předstihne," uvedl.

Když Gröger ve svém projevu zmínil Meiswinkelovo jméno, zaměstnanci bučeli, uvedla agentura Reuters.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck minulý týden na návštěvě v závodu Volkswagenu v Emdenu přislíbil, že se pokusí automobilce pomoci překonat obtížné období škrtů bez nutnosti zavírat v Německu továrny.

"Podnik má pro Německo klíčový význam," zdůraznil ministr ještě předtím v Papenburgu. Habeck zároveň naznačil perspektivu nových dotačních opatření pro elektromobily. Politici by mohli pomoct se zlepšením rámce a vysláním správných signálů na trh, řekl.

List Manager Magazin uvedl, že skupina Volkswagen by v Německu mohla ve střednědobém horizontu zrušit až 30 tisíc pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy