Jízda snů. S Fordem Mustang Bullitt na ostrově, kde neplatí rychlostní limity

Martin Přibyl Martin Přibyl
8. 11. 2018 9:28
Ostrov Man v Irském moři je britským korunním závislým územím. Oficiálním vládcem je zde královna, ale ruka londýnské premiérky sem nedosáhne. Man má totiž vlastní parlament a svérázné zákony. Na většině z 1107 kilometrů veřejně přístupných komunikací tu například není omezena rychlost. 
Mustang Bullitt je limitovanou edicí, která připomíná legendární film Bullitt se Stevem McQueenem. | Video: Ford Europe

Silničky tohoto ostrova si tak doslova zamilovala řada vyznavačů vysoké rychlosti. Jeremy Clarkson a jeho kolegové zde natočili několik dílů slavného motoristického pořadu Top Gear.

Od roku 1907 se zde také jezdí legendární motocyklový závod Isle of Man Tourist Trophy. Jedná se o jeden z nejnáročnějších podniků svého druhu, při němž musí účastníci na svých motorkách zdolat trať dlouhou 60,37 kilometru vedenou přímo po jinak veřejně přístupných komunikacích.

Aktuální absolutní rekord drží Peter Hickman na motocyklu BMW S 1000 RR, který trasu zvládl za 16 minut a 42,788 sekundy, což znamená průměrnou rychlost 217,989 km/h.

V autě tento "přírodní" okruh nejrychleji pokořil britský rallyový závodník Mark Higgins, který ho ve speciálně upraveném Subaru WRX STI absolvoval za 17:35,139. I to odpovídá průměrné rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu.

Jaká je trať legendárního závodu na vlastní kůži? Podívejte se, jak vás jejími nejzajímavějšími úseky provede Ford Mustang Bullitt.

 

Právě se děje

Další zprávy