Pocta našim stíhačům: Rolls-Royce na přání českého majitele postavil luxusní kabrio

Martin Přibyl Martin Přibyl
26. 10. 2018 12:43
V Rolls-Roycu splní zákazníkům téměř každé přání. Jeden z nich, navíc z Česka, si teď v Goodwoodu nechal postavit kabriolet Dawn, jenž připomíná československé stíhací piloty, kteří létali v 312. a 313. peruti RAF a zúčastnili se druhé světové války i bitvy o Británii. Prohlédněte si ho v galerii.
Foto: Rolls-Royce

V autě nechybí ani technické odkazy. Složitá výšivka mezi zadními sedadly je plánem leteckého motoru Rolls-Royce Merlin. Tento dvanáctiválec o úctyhodném objemu 27 litrů poháněl nejslavnější stíhačky druhé světové války, kromě Spitfirů a Hurricanů jeho licenční verze Packard V-1650 sloužila i v americkém North-American P-51 Mustang. 

Říká se, že plány motoru nakreslil sir Henry Royce svou vycházkovou holí do písku na pláži kousek od Goodwoodu. Motory se pak vyráběly mimo jiné v továrně v Crewe nedaleko Manchesteru, kde po válce vznikala auta značky Rolls-Royce a dnes se zde vyrábí Bentley.

Ironií osudu je možná to, že značka Rolls-Royce je dnes součástí skupiny BMW. Ta za druhé světové války také vyráběla letecké motory, které používaly například německé stíhačky Focke-Wulf Fw 190. Ty patřily společně s Messerschmitty Bf 109 k nejčastějším protivníkům českých pilotů.

Cena upraveného Dawnu je neznámá, základní verze začíná přibližně na osmi milionech korun. Kabriolet má na délku téměř 5,3 metru a je poháněn vidlicovým dvanáctiválcem o výkonu 420 kW.

 

Právě se děje

Další zprávy