Uvažujete o nové octavii? To by vás mohla zajímat její zůstatková cena po dvouletém provozu

Jiří Kaloč
3. 11. 2016 13:55
Nákup nového automobilu představuje rizikovou investici. Kdo přemýšlí trochu dopředu a uvažuje při nákupu nového vozu nejen srdcem, ale i hlavou, měl by dopředu počítat s jeho zůstatkovou hodnotou. Do ní samozřejmě nelze započítat neplánovaná poškození při nehodách, která mohou každého majitele motorového vozidla při jeho provozování potkat. I tak existují matematické modely, které dokážou poměrně přesně spočítat, jakou hodnotu bude mít konkrétní automobil po určité době provozování. Podle odhadů zveřejněných firmou Audatex si v tomto ohledu povede výborně modernizovaná Škoda Octavia. Zejména lépe vybavené verze by se měly po dvou letech provozu prodávat za vyšší ceny než konkurenční auta.
Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia třetí generace je bezkonkurenčně nejúspěšnější automobil českého trhu z hlediska nižší střední třídy i absolutně (aktuální žebříčky nejpopulárnějších nových aut najdete zde). Pro udržení své pozice byla celkem logicky v polovině svého výrobního cyklu modernizována a v rámci zatraktivnění se poměrně zásadně změnil její vzhled.

I když dělené světlomety vypadají zvláštně a první přijetí veřejností i experty bylo trochu rozporuplné, málokdo si myslí, že by to mohlo zabránit v pokračování úspěšné kariéry tohoto modelu. Facelift se ostatně nedotkl jenom vzhledu, ale také interiéru, výbavy a nových bezpečnostních systémů, což dohromady zvyšuje užitnou hodnotu celé modelové řady.

Podívejte se na srovnání nové octavie s hlavními konkurenty v nižší střední třídě, kterými jsou Hyundai i30, Ford Focus, Opel Astra a Kia c´eed z hlediska analýzy zůstatkové hodnoty vozidel v nižší střední třídě. Porovnání bylo provedeno pro dva roky provozu vozidla s nájezdem 60 tisíc km.

Spočítané hodnoty ukazují, že zůstatková hodnota faceliftované Octavie bude vyšší i ve srovnání s její předchůdkyní
Spočítané hodnoty ukazují, že zůstatková hodnota faceliftované Octavie bude vyšší i ve srovnání s její předchůdkyní | Foto: Jiří Kaloč

Z výsledků prognózy vyplynulo, že faceliftovaná octavia bude ve své třídě výhodnou investicí, neboť si na trhu lépe udrží svou hodnotu a její cena bude klesat pomaleji než cena konkurenčních modelů zejména u vyšších verzí s lepší výbavou a silnější motorizací. Zde by měla být zůstatková hodnota po dvou letech provozu oproti konkurentům vyšší o 7 až 11 % (viz tabulka).

„Zůstatková hodnota vozidla je hodnota, za kterou bude za přesně definovaných podmínek vozidlo dále spolehlivě prodejné v daném období. Toto platí za předpokladu průměrného technického stavu odpovídajícího kilometrickému proběhu,“ popisuje Zdeněk Šustr ze společnosti Audatex, který nepochybuje o tom, že si modernizovaná octavia udrží pozici nejprodávanějšího vozu na českém trhu.

Zůstatkové hodnoty jsou uváděny vždy od minimální hodnoty až po maximální. Minimální hodnoty znamenají příslušné provedení daného modelu v „základním“ provedení až po jeho maximální provedení v závislosti na motorizaci, výbavě či druhu pohonu.

 

Právě se děje

Další zprávy