Uplynulo 70 let od smrti zakladatele firmy Jawa

ČTK ČTK
4. 6. 2011 0:27
auto

Před 70 lety, 4. června 1941, zemřel ve svém pražském závodě český průmyslník, konstruktér a zakladatel značky Jawa František Janeček. K výrobě světově proslulých motocyklů se dostal přes prodej a vývoj zbraní.

Po první světové válce založil Janeček v Praze - Nuslích zbrojovku, která zaměstnávala přes 1100 pracovníků. Potýkala se ale s klesajícím odbytem a tak Janeček v srpnu 1929 zaregistroval značku Jawa, na níž získal licenci od německého výrobce motocyklů Wanderer. První stroje příliš spolehlivé nebyly, obrat k lepšímu nastal až s příchodem konstruktérů Angličana George Williama Patchetta a Josefa Jozífa.

Za druhé světové války obsadila Janečkovy závody německá armáda. Zakladatel firmy však nechal ukrýt před Němci tisíce náhradních dílů a konstruktéři pracovali na vývoji nových strojů ilegálně.

Po válce tedy měla Jawa díky nepřerušenému vývoji náskok před konkurencí a mohla začít ihned vyrábět. Nový motocykl Jawa 250, takzvaný pérák, si rychle získal světovou proslulost.

František Janeček se narodil ve východočeské vsi Klášter nad Dědinou 23. ledna 1878. Vzdělání získal na technice v Praze a Berlíně. Jako zaměstnanec Kolbenovy továrny pobýval také v Nizozemsku, kde se začal vynalézat. Zdokonalil například obloukovou lampu a přihlásil na 60 patentů v oboru zbraní.

 

Právě se děje

Další zprávy