Toyota jako první značka vyrobí za rok 10 milionů aut

ČTK ČTK
2. 8. 2013 9:13
Toyota zvýšila předpokládaný letošní objem výroby o téměř 200 tisíc aut
Foto: Radek Pecák

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor zvýšila v prvním finančním čtvrtletí provozní zisk o 88 procent na 663 miliard jenů (přes 130 miliard Kč). Firma těžila zejména ze silné poptávky ve Spojených státech a ze slabé domácí měny.

Automobilka dnes rovněž potvrdila zprávu listu Nikkei, že se hodlá stát první automobilkou v historii, jejíž roční produkce překročí deset milionů vozů.

Tržby společnosti ve čtvrtletí, které skončilo v červnu, vzrostly o téměř 14 procent na zhruba 6,3 bilionu jenů (asi 1,2 bilionu Kč). Celkový prodej však mírně klesl na 2,2 milionu vozů kvůli slabší poptávce v Asii a v Evropě.

Firma dnes zvýšila odhad provozního zisku na celý finanční rok o téměř osm procent na 1,94 bilionu jenů. Uvedla také, že v tomto kalendářním roce hodlá vyrobit 10,12 milionu vozů, namísto dříve předpokládaných 9,94 milionu.

Toyota loni zvýšila celosvětový prodej o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Vystřídala tak v čele světového trhu svého amerického konkurenta General Motors (GM), jehož prodej vzrostl asi o tři procenta na zhruba 9,3 milionu vozů.

Vedoucí pozici na trhu si Toyota udržela i v letošním prvním pololetí, ačkoli jí prodej meziročně klesl o 1,2 procenta na 4,91 milionu vozů. Toyota automobilku GM v čele světového prodeje aut poprvé vystřídala už v roce 2008. General Motors byl do té doby světovým lídrem trhu zhruba 70 let.

V roce 2011 získal tento americký výrobce prvenství dočasně zpět, ovšem hlavně kvůli problémům Toyoty v důsledku ničivého zemětřesení v Japonsku a kvůli masivnímu stahování jejích aut do servisů.

 

Právě se děje

Další zprávy